Neočekivana Vučićeva poruka Rusima: Prestanite regrutovati Srbe za rat, nije fer

0
211
blank
Screenshot: Instagram

Rusija bi trebala prekinuti sve napore na regrutiranju Srba da se bore uz njenu paravojnu skupinu Wagner u Ukrajini, poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Vučić je poručio da “nije fer” pozivati na regrutiranje Srba u redove ruske paravojne skupine Wagner u Ukrajini, dodavši da je Srbija jedina zemlja u Europi koja nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je ustvrdio da je takvo sudjelovanje protivno srbijanskim zakonima. Aludirajući na tekst objavljen početkom januara na srpskom servisu Russia Today (RT Balkan) da privatna plaćenička grupa Wagner regrutira nove pripadnike on je osudio oglas za prijavu dobrovoljaca ističući da je to protivno srbijanskim zakonima.

Srbijanski zakoni zabranjuju sudjelovanje državljanima Srbije u sukobima u inostranstvu, ali se iz objava ruske strane vidi da neutvrđeni broj državljana Srbije ipak sudjeluje na ruskoj strani.

Ruska novinska agencija RIA Novosti emitirala je ranije TV snimku dvojice maskiranih muškaraca predstavivši ih kao srbijanske dobrovoljce na području Zaporožja u Ukrajini pod kontrolom Rusije, prenio je Reuters.

Predsjednik Srbije također je nazvao “notornim lažima” tvrdnje da su na barikadama na sjeveru Kosova sudjelovali pripadnici ruske paravojne grupe Wagner, ali je indirektno potvrdio da postoje aktivnosti Wagnera u Srbiji.