NI UGLJANIN NIJE SMIO DA SE IZMJERI: Nosilac liste “Za bošnjačko jedinstvo” Fuad Baćićanin

0
613
blank
Foto: Behar.tv

Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka podržaće listu “Za bošnjačko jedinstvo” na predstojećim izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), saopćio je danas lider te partije Sulejman Ugljanin.

On je kazao da ta lista koju je, kako je rekao, formirala grupa građana, “predstavlja kontinuitet političke ideje zbog koje je Vijeće i osnovano u toku raspada Jugoslavije”, piše Radiostoplus.com.

“Bošnjaci kao narod su u međuvremenu preživjeli genocid, nije im priznat status naroda u Srbiji i zbog toga je vrlo važno da BNV i posebno kandidati koji su na toj listi imaju svoj lični autoritet i u sredinama gdje žive i nad Bošnjacima. To su ljudi koji su nacionalno svesni i politički odgovorni”, rekao je Ugljanin.

On je dodao da je SDA Sandžaka i u prethodnim sazivima davala najbolje kadrove Vijeću i ocijenio da je to najveći doprinos njegove stranke tom manjinskom organu.

“Čitavim bićem ćemo se boriti da ta lista pobijedi i dobije što više podrške jer ne može neko na izborima, bilo za parlament Srbije, bilo za BNV, jedno da priča u kampanji, a drugo u Beogradu”, naveo je Ugljanin.

Lider SDA Sandžaka pojasnio je da on nije kandidat na ovim izborima za novi saziv BNV, ali da je “dao ovlašćenje” da se njegovo ime koristi kao “zaštitni znak”.

Kazao je da će, ako pobijede na izborima, BNV imati dva osnovna zadatka, da se u Srbiji “poništi politička korist i rezultati ostvareni genocidom u BiH” i da se BNV “bori za djelotvorno učešće Bošnjaka u javnom životu”.

Upitan da prokomentariše izjave nosioca lista SDP-a i SPP-a da BNV treba depolitizovati, Ugljanin je kazao da “političke stranke vode partijsku politiku, a bošnjačko vijeće vodi bošnjačku nacionalnu politiku”.

Izvor: Radiostoplus.com