Nije pronađena masovna grobnica kosovskih Albanaca kod Sjenice

0
591
blank
Foto: nova.rs

Završena je pretraga lokacije rudnika Štavalj kod Sjenice radi pronalaska osoba koja se vode kao nestale tokom oružanih sukoba na prostoru Kosova. Poslije dvije nedjelje pretrage, na ovom mjestu nisu otkriveni posmrtni ostaci.

Kako su saopćili iz Kancelarije za nestala lica, pretraga se obustavlja, a teren će biti vraćen u prvobitno stanje.

Pretraga je započela je 10. maja, a nadlježni državni organi Srbije radili su na osnovu naredbe Tužilaštva za ratne zločine. Sprovođenje aktivnosti na lokaciji rudnik Štavalj je bilo od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih, piše Nova.rs.

“Punih trinaest radnih dana su trajali radovi. Preko sedam hiljada kubika raznog materijala je na ovim lokacija pretraženo. I definitivno možemo reći da posmrtni ostaci nisu pronađeni. Započećemo sa vraćanjem lokacije u provobitno stanje. I okrećemo se novim zadacima. Ono što je bitno za ovu i za ostale lokacije koje smo pretražili u Srbiji, bez obzira na izvor i pouzdanost informacija, sve su proverene. Nijednu nismo ignorisali”, rekao je Veljko Odalović iz Komisije za nestala lica.

U Srbiji su do sada na pet lokacija pronađeni posmrtni ostaci 917 osoba sa prostora Kosova i Metohije, identifikovani su i predati porodicama.

Iz srpske Komisije za nestala lica kažu da su do sada riješili i identifikovali preko 1.800 slučajeva nestalih osoba. Od tog broja oko 1.500 su bila tijela kosovskih Albanaca, a ostalo su kosovski Srbi. U ovom trenutku se traga za još oko 1.600 nestalih osoba.

Pored državnih organa, sudskih i rudarsko-geoloških veštaka iz Srbije, na lokaciji u blizini rudnika Štavalj bili su prisutni i stručnjaci EULEKS, UNDP i delegacije Radne grupe iz Prištine za nestala lica.

Izvor: Nova.rs