Nijemci iznenađeni: Udžbenici historije u Hrvatskoj i Srbiji uče mlade da se međusobno mrze

0
1215
blank

Njemačka novinska agencija DPA nedavno je obradila temu mržnje između Hrvatske i Srbije te u tekstu istaknula kako obje države tome uče djecu čak i u školama.

“Čak i nakon 25 godina od raspada Jugoslavije, rat se ne može zaboraviti. Umjesto toga, učenici u Hrvatskoj i Srbiji uče jednostranu i nehistorijsku verziju prošlosti”, navodi se u tekstu.

Ističe se kako kroz dva udžbenika iz histrije u obje zemlje “djeca se indoktriniraju” i huškaju protiv susjednih zemalja, a svijet je prikazan crno-bijelo, bez “sivih nijansi”.

Agencija prenosi i riječi historičara Aleksandra Miletića, koji sumira udžbenike obje strane u nekoliko riječi – “natopljene netolerancijom i mržnjom”.

Učenici u Hrvatskoj tako uče da je samostalnost njihove države reakcija na “dugu supremaciju Srba”, dok srpski učenici uče kako je Srbiju i Srbe ugrožavao “fašistički hrvatski nacionalizam” i da su Srbi morali da se brane da ne bi bili ubijeni.

“Također, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokratiju, vidi sebe kao žrtvu svjetske zavjere, pa se navodi da ono što nije urađeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svjetskom ratu pokušava da završi euro-američka demokratija”, ističe njemačka agencija.

Nadalje, navodi kako se za zavjeru optužuju i njemački BND i američka CIA, no da se potpuno ignorira činjenica da se “dva susjeda ustvari najviše trude da prodube svoje probleme”.

“Obje strane rehabilitiraju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor”, navodi se.

Agencija DPA piše i da postoji niz neriješenih pitanja, ali da niko ne želi da govori o njima, niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima.

“Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se porediti s onima između Njemačke i Francuske nakon Drugog svjetskog rata, jer ovdje nije načinjen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uvjeti o saradnji”, citira se hrvatski “Globus”.

Tekst se zaključuje izjavom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović “Još će mnogo vode poteći Dunavom prije nego što mi postanemo prijatelji.”