Niko nema pojma ko je ministrica ekonomije Katalonije: Zna li uopće Zukorlić s kim se sastaje?

0
470
blank
Foto: SPP

Elmedin Konaković i delegacija NiP-a vrele je dane ljetnih odmora iskoristila da posjeti Sandžak i tamošnju pobratimsku Stranku pravde i pomirenja Muamera Zukorlića. Konaković je prvo posjetio Mešihat u Srbiji i muftiju Dudića, koji mu je, baš kao onomad Vulinu, uručio isti primjerak Kur’ana.

Nakon toga je posjetio i Zukorlića u stranačkim prostorijama. Tu su Konaković i Zukorlić zaključili “da nije moguće očekivati boljitak za bošnjačke nacionalne interese bez očekivanih političkih promjena”.

Javnost je ostala uskraćena za detalje razgovora i pojašnjenje bošnjačkih nacionalnih interesa iz ugla Zukorlića i Konakovića.

Ali nam je vesela ekipa saopćila da su se sastali sa delegacijom Vlade Katalonije. I da je tu vladu predvodila ministrica ekonomije. Vijest je lijepa, ali ima samo jednu malu, sitnu falinku. Niko nema pojma ko je ministrica ekonomije. 

Tragom službeno objavljene informacije da je delegaciju Katalonije predvodila ministrica ekonomije u Vladi ove španske pokrajine Marija E. Alonso Nunez, pokušali smo saznati nešto više o “ministrici”.

Nažalost, Google nam u tome nije pomogao, jer se pod takvim imenom na ovom internetskom pretraživaču ništa ne nalazi, izuzmemo li istoimenu gospođu koja je 1993. godine radila u nekom restoranu u Barceloni i Maríju Alonso Mora Núñez, gradonačelnicu mjestašca El Almendro  u Andaluziji.

blank
Foto: SPP

Zatim smo posjetili službenu stranicu (https://govern.cat/gov/consell-executiu) Vlade Katalonije i ondje našli da trenutni ministar ekonomije nije žena i da se zove Jaume Giró.

Budući da je nova Vlada izabrana u maju ove godine, pomislili smo kako je riječ o ministrici iz prošlog saziva, ali gospođe Nunez nema ni u prošlom sazivu, kao što je nema ni u jednom sazivu Vlade od 1977. godine do danas. Od tada su ministri ekonomije bili Pere Aragonès, Oriol Junqueras, Andreu Mas-Colell, Antoni Castells, Artur Mas, Francesc Homs i Ferret, Macià Alavedra, Macià Alavedra, Joan Josep Folchi i Bonafonte, Eduard Punset, Ramon Trías Fargas, Jordi Planasdemunt i Josep Maria Cullell.

Je li gospođa Marija E. Alonso Nunez možda članica neke katalonske secesionističke vlade u egzilu, također nismo mogli saznati.

Treba dodati da na službenoj stranici Vlade ne postoje nikakve obavijesti o aktuelnoj posjeti bilo kakve delegacije ove španske autonomne zajednice Srbiji ili Novom Pazaru niti se u pretraživaču na njihovoj stranici može naći bilo ko s ovim imenom.

Izvor: Stav.ba