NOVA ŽRTVA MALIH BOGINJA: Tutinac preminuo u bolnici u Kragujevcu, broj oboljelih u Pazaru raste

0
905
blank

U Novom Pazaru i Tutinu u toku ove sedmice je povećan broj oboljelih od malih boginja (morbila). Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Kragujevac prije dva dana je zbog komplikacija prouzrokovanih malim boginjama preminuo mladić iz Tutina star 33 godine, javlja Anadolu Agency (AA).

On je druga žrtva ove zarazne bolesti na području regije Sandžak i dvanaesta u Srbiji.

Iz Opšte bolnice u Novom Pazaru je danas potvrđeno da je pacijent iz Tutina sa simptomima malih boginja 10. marta primljen u ovu zdravstvenu ustanovu. Dva dana kasnije zbog teškog stanja je prebačen u KC Kragujevac, gdje je u utorak naveče izgubio život.

“Mladić iz Tutina, rođen 1985. godine, koji je imao simptome morbila i hroničnu bolest i iskompromitovan imuni sistem zbog ranijih zdravstenih problema preminuo je u utorak na Infektivnoj klinici u KC Kragujevac”, rečeno je za Anadolu Agency (AA) iz OB u Novom Pazaru.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru od početka ove godine do danas je od malih boginja u Tutinu prijavljeno kao oboljele 133 osobe, a u Novom Pazaru 48.

U odnosu na prošlu sedmicu broj zaraženih malim boginjama povećan je za najmanje 77 osoba. Prije tri dana T.B. (42) iz Novog Pazara, najverovatnije od morbila, preminula je infektivnom odjeljenju OB u Novom Pazaru.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr. Šefadil Spahić kaže da se u zadnjih sedam dana bilježi porast oboljelih na ovom području i ističe da je situacija pod kontrolom i očekivana, zbog toga što, kako je rekao, u prethodnom periodu nije bilo zadovoljavajućeg kolektivnog imuniteta.

“Obuhvat vakcinacijama djece u trogodišnjem periodu je bio oko 19 posto, pri kraju godine za ovo područje Novog Pazara i Tutina je bio 80 i 85 posto, a polazeći od činjenice da taj obuhvat treba da bude preko 95 posto kako bi bio zadovoljavajući kolektivni imunitet, bilo nas je strah da može doći do ovakve situacije”, izjavio je Spahić, navodeći da su u praćenju epidemije malih boginja uključena lokalna samouprava i sve značajnije institucije.

Navodeći primjer da u Kraljevu ima preko 200, a u Srbiji preko četiri hiljade oboljelih od ove zarazne bolesti, Spahić podvlači da je u Novom Pazaru i Tutinu situacija u vezi epidemije malih boginja ozbiljna, ali da nije alarmantna.

Na ovom području najviše ima oboljelih u starosnoj dobi između 30 i 39 godina i ta populacija prema mišljenju Spahića najvjerovatnije nije bila vakcinisana ili revakcinisana MMR vakcinom. U Tutinu je do sada bilo 12, a u Novom Pazaru 10 registrovane djece s malim boginjama.

Zbog povećanog broja zaraženih virusom morbila na području općine Tutin epidemiolozi u tom gradu preudzimaju posebne mjere. Kako je zvanično potvrđeno u Domu za ometena lica u Tutinu izdvojeno je najmanje 17 štićenika za koje se sumnja da su zaraženi ovom bolešću i oni su pod stalnim nadzorom ljekara.