Novi detalji potrage za Rožajkom: Amelu prije nestanka zaustavila saobraćajna policija

0
3620
blank

Potraga za Rožajkom, čija porodica već duže vrijeme živi i radi u Švedskoj, u punom je jeku, prenosi tv4.se. Policija je jučer helikopterom i dronom tragala za nestalom djevojkom, a uključeni su i volonteri i psi tragači. Pomoć u potrazi pruža i Opština Grastorp. Amela je iz Rožaja, ali već duže živi u Švedskoj.

Švedski mediji prenijeli su da je nestalu Amelu Kalač, staru 24 godine, i osumnjičenog počinioca zaustavila policija neposredno prije nego što je nestala. Policija je kontrolisala njih dvoje zajedno, potvrdio je lokalni tužilac, ali oni su nastavili dalje a nedugo potom prijavljen je nestanak.

Po tvrdnji expressen.se policija je kontrolisala Amelu i muškarca koji je nedugo potom prijavio njen nestanak.

blank
Foto: expressen.se

“To je jednostavno bila kontrola saobraćaja, bliža kontrola automobila”, kaže tužilac Lars Johanson.

U petak popodne uhapšen je muškarac osumnjičen za otmicu Amele Kalač.

Čovjek, koji ima 40 godina i koji poznaje Amelu i njenu porodicu, poriče da je počinio bilo što nezakonito.

Oskar Friling, njegov branilac, rekao je pred sudom da njegov klijent negira krivično djelo i osporava zahtjev za hapšenje. Međutim, ostao je u pritvoru.

blank
Amela Kalač sa sestrama/Foto: Privatna arhiva

Dugovao joj novac

Za švedske medije, govorila je Ilda Kalač, Amelina sestre koja je izjavila da su se Amela i osumnjičeni u noći između 13. i 14. februara sastali kako bi razgovarali o većoj sumi novca koju joj osumnjičeni duguje.

“Moglo bi  se reći da ga dobro poznajemo. Kod njega nismo primetila ništa čudno. Ja i moja majka smo znali da će se naći i da će razgovarati s njim o novcu i zato je Amela htjela razgovarati sa njim”, izjavila je Ilda.

Ipak, postoje okolnosti te večeri i noći nestanka na koje je porodica oštro reagovala, ali nejasno je da li finansijska pozadina ima veze sa Amelinim nestankom.

Jasno je, međutim, da je Amelu Kalač sreo tokom noći kada je nestala, a to je ispričao, prema navodima porodice, kada je u ponedjeljak rano ujutro obavijestio policiju i porodicu o njenom nestanku.

blank
Forshall, područje u kojem je Amela nestala/Foto: expressen.se

Prema njegovoj priči, oni su sigurno bili u njegovom autu kada je ona, iz nejasnih razloga, “iskočila” iz auta. On se tada, kako se navodi, okrenuo, a kada se vratio mjesto gdje je izašla, ona je, prema njegovoj verziji, nestala.

“Kaže da je iza njih išao automobil i da se Amela bojala da je policija i da je to imalo veze sa njenom odlukom o izlasku iz auta. Kaže da mu je rekla da skrenu desno, a onda je iskočila i pobjegla nakon čega je on okrenuo auto i vratio se, ali nije bilo nje tada. To je njegovo objašnjenje”, kaže Ilda.

Prema dosadašnjim informacijama, posljednji telefonski poziv porodici od Amela Kalač bio je u 01.30h. Tada je rekla da je na putu prema svojoj kući, što je smirilo porodicu.

Navodi se da se sve ovo dešavalo oko područja  Forshall u Grastorpu, gdje je policija također tragala za njom posljednjih dana.