Novi nazivi ulica u Sjenici: 70% bošnjačkih, 30% srpskih, 0% albanskih imena

0
1685
blank

Skupština Opštine Sjenica usvojila je na posljednjoj sjednici odluku o nazivima ulica i trgova na teritoriji te lokalne samouprave na osnovu koje će pojedine ulice prvi put ponijeti nazive po značajnim ličnostima iz tog kraja, bošnjačke, srpske i svjetske historije, javio je radio Sto plus.

Rukovodstvo SDA u Sjenici pristupilo je rješavanju ovog pitanja rukovodeći se prije svega bošnjačkim interesima i nisu prihvatili sugestije proalbanskog lobija unutar sopstvene stranke koji je tražio da se ulice imenuju po nekim albanskim ličnostima. Tako su uspjeli da se usvoji 70% bošnjačkih naziva i 30% srpskih.

Odlukom Skupštine Sjenice ulice u ovoj Opštini dobili su, između ostalih, Musa Ćazim Ćatić, Isa-beg Ishaković, Kulin ban, Ćamil Sijarić, Avdo Međedović, Skender Kulenović, Mak Dizdar, Ahmed Vali, Ejup Mušović, Ismet Rebronja, Safet Isović, kralj Tvrtko, Alija Izetbegović i Muhamed Hevaji Uskufi.

blank

Kada je riječ o znamenitim ličnostima iz srpske istorije i kulture, ulice u Sjenici nazvane su po kraljevima Petru i Stefanu Urošu, Svetom Savi, Jovanu Cvijiću, Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Karađorđu, Desanki Maksimović, Vuku Karadžiću, Petru Bojoviću, Branislavu Nušiću i Milenku Vesniću.

Jedna ulica u Dugoj Poljani ponijela je naziv po doktoru Dževadu Ljajiću koji je poginuo u padu helikoptera Vojske Srbije 2015. godine, prilikom transporta životno ugrožene bebe iz Novog Pazara u Beograd.

Svoje ulice dobili su i pripadnici Vojske Jugoslavije Zoran Rakočević i Ivan Vasojević koji su poginuli u bici na Košarama 1999. godine, kao i Šemso Midović, Sulejman Balić i Šefket Halilović koji su stradali u Prvom svjetskom ratu, prilikom odbrane Beograda 1915. godine.

blank
Muhedin Fijuljanin

Predsjednik lokalnog parlamenta Sjenice Muhedin Fijuljanin kazao je radiju Sto plus da je tom odlukom imenovano 777 ulica i zaselaka na teritoriji opštine i da sada na gradskom području, umjesto 38, postoje 204 ulice.

“Od toga, 39 ulica nosi nazive po tradicionalnim geografskim toponimima, dok su ostale nazvane po znamenitim ličnostima od kojih su oko 70 odsto Bošnjaci, a ostalo Srbi. Vodili smo računa da ulice nazovemo po osobama kojima se neće vrijeđati vjerska i nacionalna osjećanja stanovnika Sjenice”, izjavio je Fijuljanin.

Fijuljanin je dodao da će troškove obilježavanja novih ulica snositi Vlada Srbije, a da zbog savremene tehnolgoije i biometrijskih dokumenata građani Sjenice neće imati većih izdataka zbog promene naziva ulica.

Izvor: Sandzacke.rs / Radiostoplus.com