Novi Pazar dobija Smart city centar

0
793
blank
Foto: Hamidović Arhictects

Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj i Grad Novi Pazar obezbijedili su 75 miliona dinara za izgradnju i opremanje Regionalnog inovacionog smart city centra koji bi, kako je najavljeno na konferenciji, trebalo da počne sa radom do kraja godine.

Centar, površine preko 1.000 kvadrata, biće izgrađen u sklopu Kulturnog centra Novi Pazar, a prema riječima direktora Regionalne razvojne agencije Sandžaka “SEDA” Samira Kačapora, okupljaće mlade IT stručnjake iz ovog i okolnih gradova, prenosi Radiostoplus.com.

“Mladi stručnjaci informacionih tehnologija i drugih oblasti tu će moći da razvijaju svoje ideje, moći će da ostanu i doprinesu razvoju ove regije i da zarađuju plate po evropskim standardima”, rekao je Kačapor.

On je dodao da će Centar u početku poslovati u okviru “SEDA”-e, ali da postoji mogućnost da u budućnosti bude poseban poslovni entitet.

“Cilj nam je da Smart city centar preraste u tehnološki park koji će činiti nekoliko fabrika pod jednim krovom, gdje će mladi razvijati svoje tržišno orijentisane IT firme. Ovim Centrom pravimo uslove za otvaranje novih, softverskih, fabrika”, poručio je Kačapor.

Naveo je i da će, umesto lokalne samouprave, operativne troškove budućeg Centra pokrivati Ministarstvo inovacija.

Menadžer postojećeg Regionalnog inovacionog Start-up centra Šemsudin Plojović kazao je da će novi, Smart city centar, raditi na edukaciji IT stručnjaka i njihovoj pripremi za tržište, sarađivati sa IT i kompanijama koje primenjuju inovacije i pomagati start up kompanijama.

“Tokom dve godine rada Start-up centra pokazali smo da Novi Pazar ima mnogo talentovanih i kreativnih mladih ljudi. Organizovali smo besplatne obuke za njih, a svi oni koji su ih uspešno prošli su našli zaposlenje. Takođe, pomogli smo osnivanje i osam start up kompanija. Prepoznaje se IT industrija u Novom Pazaru, već imamo 100 mladih koji rade ovde, od kuće, a zarađuju i troše svoje plate koje su znatno više od prosječnih u Srbiji”, navodi Plojović.

Direktor Kulturnog centra, partnera na realizaciji ovog projekta, Husein Memić ocenio je da je izgradnja Smart city centra najznačajniji projekat u poslednje vreme u Novom Pazaru.

“Centar će biti prva pametna zgrada u Novom Pazaru, a za 10 godina ćemo biti grad sa najviše inovacija. Nećemo imati odliv mladih IT stručnjaka”, poručio je Memić.

On je najavio da bi tender za izgradnju Centra trebalo da bude okončan do kraja juna, a da bi izgradnja i opremanje trebalo da budu završeni do kraja godine.

Izvor: Radiostoplus.com