Novi Pazar dobio svoju prvu kišnu bašču u okviru projekta “Niklo kao ja”

0
167
blank
Foto: Promo/A1

Novi Pazar je, nakon uspješne sadnje u Čačku i Kragujevcu, postao treći grad u Srbiji koji je dobio svoju kišnu bašču – urbanu zelenu površinu koja će doprinijeti smanjenju posljedica obilnih kiša, poplava i pojava klizišta u urbanim sredinama.

Ova bašča je dio projekta Niklo kao ja, čiji je cilj da ponudi direktan odgovor na već nastale negativne posljedice klimatskih promjena, a koji kompanija A1 Srbija sprovodi uz podršku evropske organizacije Propulsion i Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kišna bašča u Novom Pazaru posađena je kod Centra za socijalni rad od strane tima profesionalnih baštovana uz podršku građana, a u proteklom periodu Novopazarci su imali priliku da učestvuju na specijalnoj, otvorenoj radionici, na kojoj su mogli detaljnije da se upoznaju sa konceptom kišnih bašči.

“U saradnji sa lokalnom samoupravom izabrali smo upravo ovu lokaciju, jer ćemo, osim osnovnih benefita koje bašča pruža, doprinijeti i smanjenju toplotnog ostrva koje se neizbežno stvara u centru svakog većeg grada. Za formiranje kišne bašte koristili smo autentične sadnice i materijale karakteristične za ovo područje”, istakla je Amela Greksa, pejzažna arhitektica projekta.

Glavna funkcija kišne bašče je ublažavanje efekta klimatske krize na gradske sredine. Kišna bašča je jednostavan sistem – sadnja u konusnim lejama u zemlji, odnosno udubljenje u zemlji čija je funkcija da primi određenu količinu vode tokom jačih padavina, a da zadrži vlagu što duže tokom sušnih perioda. Ove sadne jame su opremljene otpornim biljkama i malčem. Kišne bašte, iako prvenstveno povezane sa očuvanjem životne sredine, takođe imaju značajan uticaj na mentalno zdravlje i doprinose kvalitetu života svih nas. Ova prirodna okruženja pružaju prostor za relaksaciju, odmor i opuštanje. Fizički kontakt s prirodom dok se održava bašta ili se jednostavno boravi u njoj može smanjiti stres, poboljšati raspoloženje i smanjiti simptome anksioznosti.

Kišna bašča u Novom Pazaru će, zajedno sa preostalih devet kišnih bašti iz Srbije, biti prikazana na sajtu www.svetkakavzelis.rs, na kom će odvijati i glasanje za najlepšu, ali ono što je još važnije je to da će 10 gradova u Srbiji dobiti svoje prve kišne bašče. Podršku u kreiranju bašči pružiće i zaštitna lica projekta, glumica Miona Marković i putopisac i TV autor Andrej Maričić.

“Negativne posledice klimatskih promena osećamo svakodnevno, od obilnih kišnih padavina i oluja preko tropskih noći do zagađenja vazduha. Zato vjerujem da kišne bašče dolaze u pravo vrijeme i da će pomoći u očuvanju životne sredine i saniranju posljedica klimatskih promjena. Ujedno, želimo da kišne bašte budu poziv svim građanima i kompanijama da se pridruže u ovoj važnoj borbi. Jer jedino zajedno možemo da stvaramo pozitivne promjene”, naglasio je Dejan Turk, CEO A1 Srbija i A1 Slovenija.

Primjenom naprednih ESG kriterijuma u svom poslovanju, A1 Srbija kontinuirano ulaže u postizanje klimatske neutralnosti kroz rast udela solarne energije u snabdevanju mreže svojiih baznih stanica, povećanje energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanjem principa cirkularne ekonomije. U skladu sa tim opredjeljenjem, A1 je prva telekomunikaciona kompanija u Srbiji koaj je započela sa praksom instaliranja solarnih panela na mrežnu infrastrukutu sa ciljem da do kraja 2023. dostigne cifru od čak 5.600 što je dovoljno energije za napajanje čak 750 domaćinstava. U 2022. godini A1 Srbija je smanjila ukupnu emisiju CO2 (Scope 1 i 2 – struja, grejanje, gorivo) za čak 33%.

Također, ovo je prva kompanija u Srbiji koja je uvela Eco Rating, međunarodnu metodologiju koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu, sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i cijelu industriju mobilnih telefona da ubrza tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone.