Novi Pazar se pridružio akciji prikupljanja sredstava za obnovu Al-Akse i Notr Dama

0
951

Grad Novi Pazar doneo je odluku da se priključi kampanji doniranja i prikupljanja novčanih sredstava za obnovu katedrale Notr Dam (Notre Dame) u Parizu, koja je teško oštećena u požaru koji se dogodio u ponedeljak naveče. Odlukom Gradske uprave Novog Pazara dio novca iz gradske kase i onog koji budu donirali građani Novog Pazara otići će i za pomoć u sanaciji oštećenih delova u kompleksu trećeg najsvetijeg mjesta muslimana, džamije Al-Aksa, u starom jezgru okupiranog Istočnog Jerusalema.

Prema riječima člana Gradskog vijeća Novog Pazara Mirsada Jusufovića, takva odluka donijeta je s ciljem kako bi se skrenula pažnja na bitnost očuvanja kulturnog nasleđa koje čovječanstvu danas služi kao svojevrsno putovanje kroz vreme i prostor, ali i sa namerom da se ukaže na potrebu da ljudi ujedinjeni moraju voditi računa i poštovati civilizacijske vrijednosti.

“Džamija Al-Aksa i Notr Dam predstavljaju bitno kulturno nasljeđe koje pripada čovječanstvu. Politika koju vodimo u Novom Pazaru već 11 godina je politika solidarnosti i suživota naroda različitih nacionalnosti i vjeroispovesti. Odluka koju smo donijeli je simbolična, ali sa jasnom porukom. Mi nismo u mogućnosti da ponudimo puno, ali i na ovaj način pokazujemo da je Novi Pazar grad otvorenog srca”, rekao je u izjavi za Anadolu Agency član Gradskog vijeća Novog Pazara Mirsad Jusufović.

blank
Foto: Anadolu Agency

On je dodao da će Gradska uprava Novog Pazara donijeti odluku o sumi koja će biti izdvojena iz budžeta Grada, te da će biti otvoren i poseban tekući račun za uplate građana za obnovu ova dva vjerska objekta.

Požar u jednoj od najiskonskijih kulturnih i religijskih građevina u Evropi Notr Damu izbio je u ponedjeljak nešto poslije 18 časova. Požar je lokalizovan nakon više od 16 sati, a u gašenju je učestvovalo 400 vatrogasaca. Vatrena stihija u velikoj meri oštetila je katedralu na adi Sene, krovnu konstrukciju i glavni zvonik. Eksperti strahuju da je oštećena i glavna konstrukcija Notr Dama, te da će biti potrebno da se katedrala ponovo izgradi iz temelja. Pema podacima Fonda za obnovu Notr Dama, dva dana od stravičnog požara prikupjeno je preko milijardu evra za obnovu objekta.

Gotovo u isto vreme kada je gorela katedrala Notr Dam u Parizu, izbio je požar i u kompleksu džamije Al-Aksa. Prema podacima iz saopštenja Uprave islamskih vakufa u Jerusalemu, požar je izbio u jugozapadnom delu kompleksa Al-Aksa u jednom od sigurnosnih objekata, te se pretpostavlja da su ga izazvala djeca. U saopštenju se dodaje da su vatrogasno-spasilačke službe blagovremeno intervenisale i ugasile požar.