Novi Pazar / Tri ustanove nezakonito uvećale plate, nabavke bez tendera

0
875

Predškolska ustanova “Mladost”, Kulturni centar i Narodna biblioteka “Dositej Obradović” tokom 2016. godine nepravilno su obračunavali koeficijente za obračun zarada zbog čega je rukovodstvu i dijelu radnika tih ustanova nezakonito isplaćeno blizu dva miliona dinara, utvrdila je Državna revizorska institucija (DRI).

U izvještaju državnog revizora, u koji je radio Sto plus imao uvid, navedeno je da zaposleni u vrtićima “Mladost” nisu imali jedinstvenu osnovicu za obračun plata, a da je jedan dio njih imao nezakonito uvećan koeficijent zbog čega im je isplaćeno 884.000 dinara više nego što zakon dozvoljava.

Ista situacija je zabeležena i u Kulturnom centru Novog Pazara gde su direktor, njegov zamenik i određen broj zaposlenih imali veće zarade nego što je zakonom propisano, pa je zbog toga nenamenski potrošeno 791.000 dinara.

Biblioteka “Dositej Obradović” nezakonito je potrošila 277.000 dinara zbog neosnovano uvećanih koeficijenata za obračun plate direktoru i pojedinim radnicima.

Državni revizor utvrdio je i da su PU “Mladost” i Kulturni centar radnicima isplaćivali naknadu za dolazak i odlazak sa posla i za dane kada nisu radili ili su bili na odmoru, što je suprotno zakonu.

U ove dve ustanove otkrivene su i nepravilnosti prilikom sprovođenja javnih nabavki.

Tako je PU “Mladost” nezakonito potrošila preko 3,5 miliona dinara za nabavku električne energije i sanitarne preglede jer nije raspisala tender za izbor najpovoljnijih ponuđača.

Kulturni centar je nezakonito platio 1,6 miliona dinara za poslove renoviranja i uređenja zgrade jer je izvođače radova izabrao bez objavljivanja javne nabavke, a kasnije sa njima nije zaključio ni ugovore.

Za zamjenu vrata i prozora plaćeno je 542.000 dinara kompaniji “Demirović”, za rekonstrukciju fasade 445.000 firmi “Delić gradnja”, za ugradnju mermernih ploča na stepeništu 476.000 “Plavom kamenu”, a “Graditelju” 194.000 za zamenu olučne konstrukcije.