NOVI SKANDAL U BNV: Kasne udžbenici, ugroženo obrazovanje na bosanskom!

0
724
blank

Udžbenici za osnovce drugog i šestog razreda u nastavi na bosanskom jeziku kasniće i ove školske godine zbog nemarnosti odgovornih u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, koji su propustili da Zavodu za vrjednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja u predviđenom roku dostave mišljenje na izmijenjene planove i programe, obavijestila je javnost Matica bošnjačka.

Ovo iznova raskrinkava nesposobnost onih koji su preuzeli da u ime Bošnjaka sprovode ovaj projekt od nacionalnog značaja.

Sva ostala nacionalna vijeća manjina su do 1. juna, kada je bio krajnji rok, Zavodu dostavila mišljenja na izmijenjene planove i programe, tako da udžbenici za izvođenje nastave na njihovim maternjim jezicima neće kasniti.

No, odgovorni u BNV umjesto do 1. juna ovoj instanci mišljenje su proslijedili krajem avgusta, što će neminovno izazvati kašnjenje izdavanja i štampanja udžbenika od nekoliko mjeseci, a vrlo vjerovatno i do kraja prvog polugodišta, čime se ugrožava nastavni proces, a učenici, učitelji i nastavnici dovode u nezavidan položaj.

Isključivu odgovornost za ovaj propust snosi vladajuća garnitura u Bošnjačkom nacionalnom vijeću koja se radije bavi političkim temama nego svojim zakonskim nadlježnostima, čime se ovaj organ degradira i zloupotrebljava.

Matica bošnjačka ovim povodom izrazila je zabrinutost zbog kašnjenje udžbenika i neodgovornog odnosa rukovodstva BNV prema ovom pitanju.

Zatraženo je hitno održavanje sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća na kojoj bi se raspravljalo o procesu nastave na bosanskome jeziku, utvrdili krivci za ovaj skandal i poduzele mjere kako bi se katastrofalne posljedice ovog čina ublažile.

“Neophodno je procesuiranje svih odgovornih koji godinama neznanjem, svjesno ili nesvjesno, upropašćavaju proces nastave na bosanskome jeziku i time ugrožavaju elementarne nacionalne interese Bošnjaka. Bošnjačko nacionalno vijeće se mora osloboditi pojedinaca i grupa koji ovaj organ godinama drže taocem svojih ličnih i partijskih interesa. Ono pripada svim Bošnjacima u Republici Srbiji i neophodno ga je vratiti na onaj put koji se tiče realizacije konkretnih interesa bošnjačkoga naroda u ostarivanja općih i posebnih prava koji nam prema Ustavu i zakonima pripadaju, a od kojih je obrazovanje na bosanskome jeziku na vrhu ljestvice”, navodi se u saopćenju Matice bošnjačke.

Izvor: Sandzacke.rs