NOVI SKANDAL U PRIJEPOLJU: Da li je pokraden novac iz Centra za socijalni rad?

0
1163
blank
Foto: PP Media

Sandžačka demokratska partija kao stranka koje je dobila najveći broj pojedinačnih glasova obavezna je da prati rad izvršne vlasti a naročito u oblasti korišćenja budžetskih sredstva, u vezi čega imamo najveći broj pritužbi od strane građana kao i političkih stranaka, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Opštinskog odbora SDP u Prijepolju Esad Hodžić.

“Ovom prilikom ne želimo da prozivamo i optužujemo bilo koju političku stranku. Želimo samo da u demokratskom duhu postavimo pitanja funkcionerima opštinske vlasti, kako bi pojasnili ono što već mediji prenose, a to je nesavjesno, neracionalno i nezakonito trošenje budžetskih sredstava. Pitanja smo podijelili u nekoliko grupa”, navodi Hodžić.

Prema njegovim riječima prva grupa pitanja se odnosi na nabavku novogodišnjih poklona, poklon paketa u centru za socijalni rad.

“Da li je tačno da je nabavljeno 200 poklon paketa po cijeni od 3.000 dinara i da je za tu namjenu utrošeno 600 hiljada dinara? Da li je tačno da su poklon paketi nabavljeni od trgovinske radnje koja se nalazi u selu Sastavci udaljenom 14 km od Priboja i zašto baš tu? Za što poklon paketi nisu nabavljeni u Prijepolju od nekih veleprodaja jer znamo da se tu može znatno jeftinije kupiti? Šta je sadržaj novogodišnjih paketa ako je plaćen 3.000 dinara? Na društvenim mrežama su se pojavile i fotografije tih paketa, čak i spisak tih poklon paketa. Svakako ono što se pojavilo i što smo videli je daleko skromnije od 3.000 dinara. Zašto nisu kupljeni paketi od npr. 800 dinara, a razlika od 2.200 dinara podijeljena u novcu ovim porodicama što bi im značilo, a dobar primer imamo u susednoj opštini gdje su to učinili. Ko je i kada preuzeo novogodišnje poklon pakete i da li je isporučeno baš 200 koliko je i plaćeno”, navodi Hodžić.

Druga grupa pitanja se također odnosi na Centar za socijalni rad, a to je nabavka prozora i ugradnja.

“Da li je tačno da je pre Nove godine nabavljeno pet prozora i zašto? Iz kojih sredstava? Kada to nije bilo planirano u budžetu za 2017. Da li je tačno da je za tu namenu potrošeno 499 hiljada dinara tj. da je jedan prozor plaćen 99.800 dinara. O kakvom se prozoru radi, ako se zna da je na tržištu ta dimenzija prozora upola jeftinija”, kaže Hodžić dodajući da je i treća grupa pitanja vezana za ovu ustanovu odnosno na ugovor koji je napravljen između firme Te grupe iz Zemuna o izradi akta o procjeni rizika i obezbeđenu lica, imovine i poslovanja.

“Da li je tačno da je polovinom decembra napravljen ugovor sa tom firmom i zašto? Da li je po tom osnovu plaćeno 600 hiljada dinara avansa? Na koji iznos je potpisan ugovor tj. da li je plaćano više od ugovorene vrijednosti. Obzirom da je izrada ovog akta u okvirima zakona proizilazi iz zakona o privatnom obezbeđenju. Koji je zakonski okvir ili zakonski osnov, uredba ili preporuka ministarstva da se pristupi izradi akta? Mi smo čitali taj zakon i ja sam video da u članu 4. se kaže “obavezno obezbjeđeni objekti su objekti od strateškog značaja za RS i njene građane, bliže kriterijume za obezbeđivanje objekata propisuje Vlada. Mi tražimo te kriterijume kao što sam rekao nalog, preporuku bilo šta od ministarstva da bi se pristupilo izradi tog akta. Našim istraživanjem utvrdili da nijedan centar u regionu čak nismo moli da nađemo nigdje da je neko uradio sličan akt kao ovaj. Također, prema našim saznanjima naš centar ima važeći ugovor sa licem odnosno sa firmom iz Prijepolja koja ima licencu za izradu svih akata iz oblasti bezbjednosti na radu i da centar plaća mesečnu nadoknadu toj firmi sa kojom već ima ugovor da postojeća prilagodi eventualim zakonskim izmjenama”, rekao je predsjednik SDP u Prijepolju.

Podsjećamo, direktorica Centra za socijalni rad u Prijepolju Sabira Hadziavdić je iz Stranke pravde i pomirenja (SPP).

Sve ovo neodoljivo podsjeća na princip djelovanja u aferi “hodžina tetka” kada je Samir Tandir optužen da je tražio prevacivanje dijela sredstava, koje je lokalni odbojkaški klub dobio iz opštinskog budžeta, na račun firme tetke od njegove supruge.