Novinari o Mahmutovićevoj sramotnoj konferenciji: Bježi od pitanja koja postavljamo u ime naroda i opšteg interesa

0
536

Nakon jučerašnje konferencije koju su za medije održali specijalisti Opšte Bolnice Novi Pazar koji su potpisali peticiju za smjenu direktora ove ustanove dr. Meha Mahmutovića, danas je konferenciju za novinare organizovao i direktor Mahmutović sa svojim saradnicima.

Konferenciji su prisustvovali samo novinari RTS-a i Regionalne Televizije Novi Pazar, ostali mediji, kako lokalni tako i državni nisu pozvani niti im je omogućeno da prisustvuju konferenciji za novinare, piše Nova.rs.

Mahmutović je u obrazloženju naveo da zbog malog prostora u kojem je održana konferencija i socijalne distance nije bilo moguće organizovati konferenciju za veći broj novinara, iako su se u istoj toj prostoriji danima održavale svakodnevne konferencije za novinare na kojima je govorio tadašnji koordinator OB, a sada Državni sekretar Ministarstva zdravlja dr. Mirsad Đerlek, a kojima je prisustvovao mnogo veći broj novinara i to u mnogo goroj epidemiološkoj situaciju u ovom gradu.

Novinari iz Novog Pazara i Sandžaka ali i dopisnici ostalih medija iz Srbije i regiona o ovom diskriminisanju su obavijestili sva novinarska udruženja ali i nevladine organzijacije i ostale institucije, jer smatraju da je interes javnosti iznad privatnih interesa direktora OB Novi Pazar.

Medin Halilović dopisnik Sarajevskog časopisa Stav i urednik regionalnog portala Snews, rekao je za portal Nova.rs da je vrijeme da se stane na put ovakvim vidovima diskriminacije, da niko nema pravo da od institucija pravi svoje privatne firme i da bježi od pitanja koje novinari u ime naroda i opšteg interesa javnosti imaju da postave povodom svih informacije koje su građani i javnost Novog Pazara dobili od ljekara na juče održanoj konferenciji za novinare specijalista Opšte Bolnice Novi Pazar.

Halilović je rekao da gospodin Mahmutović treba da zna da je po zakonu dužan da pravovremeno i blagovremeno obavještava javnost, transparentno i bez diskriminacije, jer je to njegova zakonska obaveza, kao i da njegov izgovor da na konferenciju nisu pozvani ostali novinari “jer moraju da se poštuju mjere zaštite od kovid pandemije” novinari iz Novog Pazara smatraju ciničnim.

“Današnji potez Mahmutovića je još jednom pokazao njegovu nespremnost da se suoči sa javnošću, on to radi u posljednjih par godina od kada se kao stranački funkcioner postavlja na mjesto vršioca direktora opšte bolnice iako to po zakonu ne bi smio, jer je on od skora izabran za odbornika u Skupštini Grada Novog Pazara, a i član je predsjedništva Sandžačke demokratske partije čiji je osnivač Ministar Rasim Ljajić”, rekao je novinar Medin Halilović za portal Nova.rs.

Izvor: Nova.rs