Novopazarska policija će testirati vozače na drogu

0
1046
blank
Ilustracija

Lokalna samouprava Novog Pazara raspisala je tender za kupovinu aparata i ampula za detekciju psihoaktivnih supstanci u organizmu i tu opremu će donirati saobraćajnoj policiji u ovom gradu, piše radiostoplus.com.

Iz gradske kase će za nabavku tog uređaja biti izdvojeno milion dinara, a ta sredstva su prikupljena naplatom kazni za saobraćajne prekršaje.

Prema saznanjima radija Sto plus, Policijska uprava u Novom Pazaru ne posjeduje takvu opremu, a za testiranje prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu vozača koristili su uređaj koji su pozajmljivali od kolega iz Čačka.

Analizator koji će im pokloniti lokalna samouprava imaće mogućnost da, za manje od 10 minuta iz pljuvačke vozača, detektuje prisustvo najmanje šest grupa narkotika u organizmu i to kokaina, kanabisa, amfetamina i metamfetamina, metadona i benzodijazepina.

Svaki vozač kojem se u organizmu otkriju neke od psihoaktivnih supstanci biće zadržan u policijskoj stanici 12 sati, biće mu oduzeta vozačka dozvola pola godine i platiće novčanu kaznu od 15.000 do 30.000 dinara.

Ukoliko neko odbije testiranje, biće kažnjen sa 100.000 do 120.000 dinara, 14 kaznenih poena, oduzimanjem dozvole na osam meseci ili zatvorom od 30 dana.