NVO: BNV treba departizovati, ali se to neće dogoditi

0
295
blank

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija iz Novog Pazara ocijenili su danas da će uticaj politike biti dominantan i na predstojećim izborima i u budućem sazivu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV).

Izvršni direktor Urban-ina Sead Biberović, direktorka Sandžačkog odbora za ljudska prava Semiha Kačar i predsjednica Kulturnog centra “Damad“ Zibija Dervišhalitović Šarenkapić jednoglasni su u izjavama za Sto plus da je u radu BNV očigledan jak uticaj partija i da je radi efikasnijeg djelovanja tog manjinskog organa neophodna njegova departizacija.

Biberović je podsjetio da su partije i do sada imale ogroman uticaj na liste koje se kandiduju na izborima, a da su izmjene Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina doprinele da taj uticaj bude i pojačan.

“Mi imamo liste političkih partija, a tu dobijamo nekoliko loših stvari. Prvo i osnovno, neće biti relevantni predstavnici bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji u BNV koji će na pravi način da se bore za naša manjinska prava. S druge strane, mi dobijamo nove partijske izbore“, kazao je Biberović.

Direktorka Sandžačkog odbora za ljudska prava Semiha Kačar ocijenila je da BNV treba da bude departizovan, ali da je njegova depolitizacija nemoguća.

“Predstavnici manjina imaju pravo da politizuju neke stvari, posebno prava na informisanje, na službenu upotrebu jezika i pisma, na obrazovanje na bosanskom jeziku, na kulturu, ukoliko postoje neke prepreke za ostvarivanje tih prava“, navela je Kačar.

Za predsjednicu “Damada” Zibiju Šarenkapić je prihvatljivo da se Vijeće oslobodi uskopartijskih interesa koji se kroz njega sprovode, “ali da je njegova depolitizacija nemoguća“, jer je BNV, ipak, kako je kazala, političko tijelo.

“U skladu sa tim, kada se govori o depolitizaciji šalje nam se poruka – prvo da uklonimo ove političare da bismo instalirali nas“, ocijenila je Dervišhalitović.

Ona je naglasila i da građani nisu dobro obaviješteni o programima koje izborne liste nude i da se predlagači više bave “koliko drugih lista će biti na izborima za BNV“.

“To u prevodu znači da je napor da se dobiju ‘legitimni predstavnici’ bošnjačkog naroda u BNV sveden na preživljavanje političkih struktura koje su ih i predložile za izbore“, pojasnila je.

Izvor: Radiostoplus.com