Obilježavanje godišnjice otmice u Štrpcima: Tandir sa Dudićem i Islamskom zajednicom, Usame sa Suljom i BNV

0
337
blank

Na 30. godišnjicu od otmice i zločina u Štrpcima, komemorativnim skupovima, mimohodom šutnje i polaganjem cvijeća u Prijepolju, kao i u Bijelom Polju i Podgorici, biće odana pošta žtvama.

Bošnjaci će ovaj značajni datum u svojoj novijoj historiji, ove godine u Prijepolju obilježiti u više kolona.

Povodom 30 godina zločina u Štrpcima, komemorativnu akademiju i tradicionalni mimohod šutnje ove godine organizira Bošnjačko nacionalno vijeće.

Ona će se održati u Velikoj sali Doma kulture u Prijepolju, a kako je najvljeno, tom prilikom će biti otvorena izložba slika Arhiva Federacije BiH “Zločin bez granica. Mimohod šutnje do spomen-obilježja žrtvama otmice uslijedit će nakon akademije.

U Prijepolju je za sutra najavljen još jedan skup ovim povodom, a organizira ga Medžlis Prijepolje Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, ispred spomen-obilježja u Šarampovu, gdje će učenjem Fatihe biti odata pošta žrtvama otmice u Štrpcima.

Dok SPP i SDA Sandžaka koriste instituciju BNV u cilju promovisanja svojih stranaka, angažujući stranačku mašineriju iz Novog Pazara i Sjenice u cilju masovnijeg odlaska na obilježavanje godišnjice u Prijepolju, Bošnjačko srpski savez Samira Tandira svoje članstvo poziva na skup u organizaciji Mešihata IZ u Srbiji.

Podsjećamo, u ranijem periodu, dok je rahmetli Muftija Zukorlić vodio SPP, ta stranka je na ovakve događaje išla zajedno sa muftijom Mevlud ef. Dudićem i predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji.

Izvor: Sandzacke.rs