Obilježena 16-ta godišnjica osnivanja Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru

0
1026
blank
Foto: Facebook/UNINP

Svečanom akademijom u Novom Pazaru danas je obilježena 16-ta godišnjica od osnivanja Internacionalnog univerziteta.

Svečanu akademiju otvorio je Univerzitetski hor izvjedbom akademske himne Viva academia. Kao i prethodnih 11 godina, ovom prilikom upriličena je svečana dodjela diploma svršenicima osnovnih i master studija.

Nakon muzičke izvedbe, rektor IUNP-a, prof. dr. Suad Bećirović, obratio se prisutnima i poručio svršenicima da preuzimanje diplome zapravo predstavlja početak nove faze u životima svršenika.

blank
Foto: Facebook/UNINP

“Inovativnost zahtjeva razmišljanje van standardnih okvira”, poručio je Bećirović.

Na Svečanoj akademiji uručena su priznanja pojedincima za 10 godina predanog rada i zalaganja na Univerzitetu.

Plakete i nagrade uposlenicima uručila je generalni menadžer, Elma Elfić Zukorlić, naglašavajući da IUNP prevashodno cijeni čovjeka i svjestan je značaja ljudskog resursa koji posjeduje.

blank
Foto: Facebook/UNINP

Studentima i njihovim porodicama obratio se i osnivač IUNP-a, narodni poslanik i predsjednik Obora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, Muamer Zukorlić.

“Obrazovanje u ovoj zemlji je u veoma teškome stanju, kao što i svjedočimo jednoj sveopćoj eroziji u cijelome društvu. Čujemo često pozive na reforme u privredi, kulturi, u raznim segmentima u društvu, sve je to dobro, ali bez kvalitetnog obrazovanja sve je to besmisleno i osuđeno na propast, jer greške i uspjesi u ekonomiji imaju efekte nekoliko godina, ali greške i uspjesi u obrazovanju imaju efekte na najmanje 50 godina i više, zato je neophodno da najvažniji faktori u ovoj zemlji shvate da obrazovanje nije teret.

Obrazovanje je strateška kategorija u ovoj zemlji i nema spasa ni na polju demografije, ni na polju ekonomije, ni na polju kulture, ni na bilo kom drugom polju bez obrazovanja. Ono što mi se posebno dojmilo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru je to da profesori i cjelokupan nastavni kadar obučava studente kako da kritički promišljaju i svoja stečena znanja implementiraju kasnije u budućnosti,“ istakao je između ostalog Zukorlić.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1929626590389202.1073742366.188155477869664&type=1&l=ad6f7d046e

Svečanosti su prisustvovale visoke zvanice iz akademskog, kulturnog, vjerskog i političkog života.

Nakon Svečane akademije, diplomcima su uručene diplome uz prigodan kulturno-umjetnički program.