Objavljen još jedan “non-paper”, predlaže se fomiranje autonomne oblasti na sjeveru Kosova

0
649
blank

Prištinski list Koha Ditore objavio je “non-paper” u kojem se predlaže formiranje autonomne oblasti Sjevera Kosova i međusobno poštovanje “suvereniteta i teritorijalnog integriteta” Srbije i Kosova.

List ističe da su neslužbeni dokument pripremili zvaničnici Njemačke i Francuske u zajedničkoj inicijativi da se nastavi dijalog Srbije i Kosova do potpisivanja konačnog sporazuma. Autentičnost nisu mogli potvrditi, međutim, nekoliko diplomata potvrdilo je njegovo postojanje.

Između ostalog u dokumentu se predlaže da Srpska pravoslavna crkva dobije privilegovan status, dok bi se Srbija trebala obavezati da neće sprečavati članstvo Kosova u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Ističe se da Kosovo ne bi trebalo nametati trgovačke barijere Srbiji.

Spomenuta autonomna oblast imala bi pravo autonomije u sferi ekonomije, finansija, infrastrukture, kulture, obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite, pravosuđa, sigurnosti (policija) i urbanizma, u skladu s Ustavom Kosova i zakonodavstvom lokalne samouprave.

“Proces bi trebao biti zaključen do kraja februara 2022. godine”, kaže se u dokumentu.