Objavljene nove cijene benzina i dizela na pumpama u Srbiji

0
512
blank
Foto: Shutterstock

Evro dizel na benzinskim pumpama koštaće maksimum 187,74 dinara, dok je najviša cijena evro premijuma BMB 95 176,31 dinara. To znači da je evro dizel, u odnosu na dosadašnje cijene, poskupeo za 8,74 dinara, dok je benzin BMB 95 skuplji za 5,31 dinar. Ove cijene važiće narednih sedam dana, dok Ministarstvo trgovine ponovo, sljedećeg petka do 15 časova, ne objavi nove maksimalne maloprodajne cijene.

Prema novoj uredbi, koju je u četvrtak usvojila Vlada Srbije, predviđeno je da najviša maloprodajna cijena evro dizela bude prosječna veleprodajna cijena ovog derivata uvećana za šest dinara. Na isti način utvrđuje se i maksimalna cijena benzina evro premijum BMB 95 – kao zbir prosječne veleprodajne cijene ovog derivata na teritoriji Srbije uvećane za šest dinara.

Evro dizel namijenjen registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima koštaće 179 dinara po litru.

Ovaj način obračuna maksimalnih cijena određenih vrsta goriva na pumpama važiće od 11. marta do 11. aprila.

Uredbom se utvrđuje maksimalna maloprodajna cijena i obavezuju benzinske pumpe da kupcima gorivo isporučuju isključivo – utakanjem u rezervoare vozila.

“Prosečne veleprodajne cijene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 na teritoriji Republike Srbije obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, do prestanka važenja ove uredbe. Najviše maloprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 utvrđuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija svakog petka i objavljuje na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova, do prestanka važenja ove uredbe”, stoji u uredbi.

Benzinske pumpe, kako je predviđeno ovom uredbom, dužne su da maloprodajne cijene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine.

Do sada je, podsetimo, na snazi bila uredba kojom je na pumpama bila ograničena maksimalna cena evro dizela na 179 dinara, a benzina BMB 95 na 171 dinar.

Izvor: N1