OBRAČUN S KADROVIMA SDP U TUTINU: Ranom zorom smijenjen načelnik opštinske inspekcije

0
1185
blank
Foto: Facebook

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u lokalnoj samoupravi Tutina, kadar Sandžačke demokratske partije, Almas Hamzagić smijenjen je jutros ekspresnom odlukom lokalne vlasti sa te funkcije, saznaje portal Sandžačke.

Kako naš portal saznaje, rano jutros na njegovo mjesto imenovan je službenik lokalne poreske administracije iz redova SDA Sandžaka.

Hamzagić je inače beskompromisno i kvalitetno obavljao funkciju na koju je bio raspoređen na osnovu koalicionog sporazuma SDP sa SDA. Odlučno se uhvatio u koštac sa brojnim komunalnim problemima, a najviše će biti upamćen po odlučnoj akciji protiv monopolista, bahatih lokalnih tajkuna bliskih SDA.

Sasvim je očigledno da se ovdje radi o revašimzmu SDA zbog nedavne odluke lokalnog odbora SDP o povlačenju iz vladajuće koalicije i prestanku podrška skupštinskoj većini.

Kakva će biti reakcija SDP na “sječu” svojih kadrova u Tutinu

Ako bi u ovom trenutku htjeli biti ironični, rekli bi smo da se odluka SDA može tumačiti i kao “zahvalnost” SDP-u za podršku u izglasavanju budžeta Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Kako će centrala Ljajićeve stranke u Novom Pataru reagovati na ovakav potez SDA u Tutnu i da li će shvatiti da je problem “političke deponije” u koju se Tutin pretvorio veći problem od deponije smeća, ostaje da se vidi.

Jedna od kontra mjera moglo bi biti povlaćenje kadrova liste “Vakat je” iz vladajuće strukture u BNV.

Sasvim je jasno da SDP nema dovoljno političke hrabrosti spram SDA. Iako su ih u kampanji nazivali četnicima i rušiteljima Bosne, odmah poslije toga su im podržali budžet u BNV i omogućili još godinu vlasti gdje su kadrovi SDP samo privjezak.

Sada kada vrše čistku u Opštinskoj upravi Tutina spram kadrova SDP, oni više i nemaju mehanizme adekvatnog odgovora spram SDA Sandžaka.

Pazarci su Tutince pustili niz Rašku

Jednom davno lider SDA Sulejman Ugljanin je rekao da “kadrove SDP-a treba govnjivim motkama izbacivati iz vlasti”, i izgleda da je taj model odlučio primjeniti sada u Tutinu.

I dok se odvija sječa Ljajićevih kadrova u Tutinu, iz Novog Pazara od visokog funkcionera SDP Huseina Memića dolazi poruka Tutincima da moraju sarađivati sa SDA.

“Tražimo tačke i teme koje nas spajaju, a ne da po svaku cijenu učestvujemo u beskorisnim svađama i podjelama. Tako da smatramo da je važno da se u Tutinu izglasa odluka o novoj deponiji, bez obzira na nezadovoljstvo našeg odbora u Tutinu, kada je u pitanju odnos SDA prema njima. Radi se o projektu od kojeg će interes imati građani Tutina, a ne neka politička partija”, kazao je Memić.

Dakle, Pazarci su Tutince pustili niz Rašku. I da stvar bude još gora, čak i svoje SDP-ovce u Tutinu. Pamet će im sigurno naknadno doći kada se budu isčuđavali lošem izbornom rezultatu.

Izvor: Sandzacke.rs