Obradović u Skupštini ponovo negirao Sandžak, Imamović ga ubrzo ušutkao

0
2119
blank

Boško Obradović je dans u Skupštini Srbije ponovo negirao postojanje Sandžaka, na šta mu je krajnje argumentovano replicirao zastupnik SDA Sandžaka Enis Imamović.

Naime, Obradović se u svom današnjem obraćanju u republičkom parlamntu požalio da mu nije jasno otkud to da jedna zastupnička grupa dobije naziv “Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina” kad, kako je kazao, “takvo nešto u Srbiji ne postoji”.

“Vojvodina je autonomna pokrajina, Sandžak je turska vojna uprava koja, hvala Bogu, ne postoji od vremena od oslobođenja od turske okupacije, a Preševska dolina nikad nije ni postojala već se radi o Pčinjskom upravnom okrugu, kao što je i Sandžak Raški upravni okrug”, kazao je Obradović.

On je kazao da je naziv ove manjinske zastupničke grupe neprikladan i zatražio da se on “nekako promijeni”.

Na izlaganje Obradovića replicirao je zastupnik SDA Enis Imamović, koga članovi i simpatizeri ove stranke nazivaju “Sandžački lav”.

“Mi smo predstavnici Sandžaka i mi smo u ovoj državi registrovani kao stranka koja nosi naziv SDA Sandžaka. Dakle, jasno je da ćemo se boriti, da se borimo i da će generacije koje dolaze poslije nas nastaviti da se bore da Sandžak uđe kao ustavna kategorija u Republici Srbiji”, kazao je Imamović.

On je dodao da je i u prošlom sazivu objašnjavao zastupnicima da je Sandžak postojao na Berlinskom kongresu i da je tačno određena teritorija koja pripada Sandžaku.

“Mi se borimo da Sandžak bude budući evropski prekogranični region. To je naše pravo i to nam pravo niko ne može osporiti, a naročito ne neko ko je u ovu Skupštinu ušao da bi trenutna vladajuća većina izgledala što demokratičnije. Sandžak postoji, i onako kao što se se navikli da postoji Karaburma i Dorćol naviknućete se i da postoji Sandžak”, poručio je Imamović u Skupštini Srbije.

Izvor: Sandzacke.rs