Očekuje se od 120 do 150 mm kiše po kvadratnom metru, porast Ibra, Lima, Raške

0
312
blank
Foto: Pixabay

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava da narednih dana slijede obilnije padavine. Očekuje se do 150 milimetara kiše po kvadratnom metru, a u pojedinim mestima i više, kao i porast vodostaja rijeka.

O tome da li je Srbija spremna za velike padavine i odbranu od mogućih poplava za N1 je govorio generalni direktor Javno-vodoprivrednog preduzeća “Srbijavode“ Goran Puzović

On napominje da se očekuje u naredna dva dana kiša između 120 i 150 mm, s tim što će na Kosovu biti preko 100 mm, a u jugozapadnoj i južnoj Srbiji negdje između 40 i 80 mm po kvadratnom metru. Očekuje se, kaže Puzović, i porast vodostaja i na Ibru i na Raški i na Jošanici i na Limu, potencijalno i na Drini.

S tim u vezi, juče je održan sastanak Srbijavoda sa Sektorom za vanredne situacije. Puzović kaže da su dogovorene mere koje se sprovode od juče. Naši ljudi, sektor za vanredne situacije i lokalne samouprave koje se nalaze u dolinama ovih reka su upozorene na poplavni talas, preduzete su sve operativne mjere ako dođe do poplavnog talasa da reagujemo, kaže sagovornik N1.

Kako je naveo, u prethodnih osam godina imaju 18 završenih investicija. I u više od 720 mjesta u 103 opština i gradova gdje smo sanirali i izgradili vodne objekte, dodaje. U Lučanima koji su bili sinonim za poplave, sada je izgrađen objekat, takođe istakao je Valjevo, Aleksinac. Lagano skidamo jedan po jedan grad u Srbiji sa liste gdje je težak život usled poplava, navodi Puzović. U Novom Pazaru ćemo graditi sedam kilometara novih zaštitnih sistema i te dijelove ćemo zaštiti, dodaje.

Navodi da nas u budućnosti čekaju bujične i urbane poplave, i podseća da je u posljednjih 40 godina veliki broj objekata podignut nezakonito i van plana u dolinama rijeka. Moramo i te ljude da štitimo, kaže.

Puzović ukazuje na to da nijedno mjesto gdje imamo izgrađene objekte nije imalo poplave – odnosno nijedan objekat nije preliven.

“Trenutno razvijamo tehničku dokumentaciju za preko 20 mjesta u Srbiji gdje ćemo nadograđivati i podizati sistem zaštite. Poslije poplava 2014. svi kriterijumi su se podigli, moramo da gradimo objekte sa većom visinom, drugim nekim gabaritima, da bi bili bezbjedni“, rekao je.

Srbija je brdskoplaninska zemlja i problem prave bujice. Kaže da rade studiju sa Šumarskim fakultetom i za Krupanj i cijelu južnu Srbiju kako bi se napravile bujične pregrade i izveli antierozivni radovi koji će sistemski zaustaviti pronos tog meterijala i spuštanje u dolinu.

Izvor: N1