Od Novog Pazara do Raške vozilima samo starim putem

0
378
blank
Foto: Freepik/pvproductions

Saobraćaj između Novog Pazara i Raške, od danas, odvijaće se samo starim putem, saopćeno je iz preduzeća “Novi Pazar put”.

Na novom putu saobraćaj se obustavlja zbog rekonstrukcije. Tu dionicu moći će da koriste samo građani koji stanuju ili rade na adresi koja se nalazi u tom dijelu.

Njima će biti potrebne za nesmetan prolazak, koje mogu da dobiju u upravi izvođača radova.

“Novi Pazar put” je rekosntrukciju te saobraćajnice počeo polovinom septembra prošle godine. Rok za završetak radova je 25. novembar ove godine.

Do sada, radovi su se odvijali pod saobraćajem, uz naizmjenično propuštanje vozila i semafore, pa su putovanja između ova dva grada trajala od 45 – 60 minuta.

Novi put Novi Pazar – Raška izgrađen je početkom osamdesetih godina prošlog vijeka i, osim redovnog održavanja, na njemu nije bilo ozbiljnijih radova.

Rekonstrukcija, dionice duge 17,9 kilometara, obuhvata uklanjanje i rušenje oštećenih konstrukcija, ivičnjaka i kolovoza, pripremu podloge i nanošenje novih slojeva asfalta, uklanjanje telekomunikacionih i optičkih instalacija.

Zadatak izvođača radova je da izvrši rekonstrukciju mostova, sistema za odvodnjavanje, izgradi potporne zidove, postavi bankine, LED rasjvetu, nove saobraćajne znakove i sve druge poslove predviđene glavnim projektom.

Vrijednost radova je preko milijardu i po dinara ili više od 13, 2 miliona eura. Sredstva su obezbedili Evropska investiciona banka i Vlada Srbije, piše “Danas“.