ODLUKA EVROPSKOG VIJEĆA: Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za Evropsku uniju

0
466
blank

Evropsko vijeće potvrdilo je danas kandidatski status za pridruživanje EU Ukrajini i Moldaviji.

Ovo je na svom Twitter prfilu potvrdio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

“Sporazum EUCO je upravo odlučio da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU. Ovo je historijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU. Naša budućnost je zajedno”, napisao je Michel uz čestitku predsjdniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.
Podsjećamo EU parlament glasao je danas “za” da se Ukrajini i Moldaviji odmah odobri kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji.

Status kandidata ne garantuje članstvo, do kojeg bi Ukrajina i Moldavija mogle čekati čak i decenijama. Ali ova odluka je historijski korak za Evropu – i šalje signal Rusiji.

Šefovi država i vlada, koji su se sastali u Briselu na dvodnevnom Evropskom vijećuu, također su se složili oko kandidature za Moldaviju. Od Ukrajine i Moldavije će se tražiti da ispune određene uslove kao kandidati za napredak. Lideri su rekli da će Gruzija postati kandidat nakon ispunjavanja uslova.

“Danas je dobar dan za Evropu”, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na Tviteru. “Ova odluka nas sve jača. Ona jača Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, suočeni s ruskim imperijalizmom. I to jača EU.”

blank

Ukrajina odavno želi da se pridruži EU. Nekoliko dana nakon početka ruske agresije na ovu zemlju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalagao se za ubrzani put ka članstvu, ističući kandidaturu kao pitanje opstanka. Dok su baltičke države i druge istočnoevropske zemlje podržale tu ideju, mnoge države članice su tada bile protiv.

Što se tiče kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, prema trenutnim pokazateljima izgleda da od toga nema ništa.

Podsjećamo, ranije smo objavili da određeni krug zemalja unutar EU smatra kako bi i Bosna i Hercegovina zbog situacije u kojoj se nalazi također trebala dobiti ovaj status.

Izvor: Klix.ba