Održana tribina o izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće

0
839
blank
Foto: radiostoplus.com

Učesnici tribine o predstojećim izborima za nacionalno vijeće bošnjačke manjine zaključili su danas u Novom Pazaru da je neophodno što prije srediti posebne biračke spiskove i uticati na mlade da izađu na ove izbore, koji će biti održani do kraja oktobra, piše Radiostoplus.com.

Predstavnik Akademske inicijative “Forum 10” Teo Taraniš ocijenio je da Bošnjaci imaju kapacitet da vode dijalog i da mogu da djeluju zajedno bez obzira na različite stavove.

“Mislim da će okolnosti ovogodišnjih izbora biti slične kao 2014. godine, a za sada sigurno znamo da će dvije liste učestvovati, dok se stidljivo pominju i neke građanski orijentisane liste. Jedna od ključnih stvari je da svi zajedno utičemo na to da se poveća izlaznost, koje je prije četiri godine bila 37 odsto”, rekao je Taraniš.

Generalni sekretar Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Ahmedin Škrijelj ocijenio je da je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) važna institucija za Bošnjake, jer je nastalo 1991. godine kao odgovor na politiku režima Slobodana Miloševića.

“To je ustanova u okviru koje treba da se ujedinimo i rješavamo važna nacionalna pitanja, a ne da budemo sredstvo i oruđe u rukama Beograda protiv sopstvenih interesa. Mi danas imamo zakone koji umanjuju stečena prava i odstupaju od Ustava Srbije u više segmenata, a naročito onih koji se tiču izbora, ovlašćenja i nadležnosti BNV”, rekao je Škrijelj.

Na tribini “Izbori za Nacionalni savet bošnjačke nacionalne manjine: Novi izbori – novi izazovi” govorio je i novinar Medin Halilović, koji je ukazao na značaj medija tokom ovog izbornog procesa.

Tribinu je organizovala Akademska inicijativa “Forum 10”, u okviru projekta Lokalna platforma za dijalog.