Orlić na čelu Skupštine, Usame Zukorlić jedan od izabranih potpredsjednika

0
489
blank
Foto: SANA

Za predsjednika Narodne skupštine Srbije u utorak je izabran kandidat SNS Vladimir Orlić. Za potpredsjednike je izabrano sedam zastupnika – Sandra Božić, Snežana Paunović, Elvira Kovač, Usame Zukorlić, Božidar Delić, Borko Stefanović i Zoran Lutovac. Generalni sekretar je doskorašnji zamjenik – Srđan Smiljanić.

Ana Brnabić podnijela je u utorak uveče ostavku na funkciju poslanice. Na dnevnom redu konstitutivne sjednice je bio i izbor članova radnih tijela i članova stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama, što je takođe izglasano. Rasprava u toku dana bila burna, s puno replika.

Orlić je na kraju rekao da je povukao sve u toku dana izrečene opomene. Pošto je Narodna skupština razmotrila sve tačke dnevnog reda, zaključio je prvu sjednicu Narodne skupštine u 13. sazivu nešto iza ponoći.

Glasanje je obavljeno javnom prozivkom, a za Orlića je glasalo 154 od 230 zastupnika koji su glasali, protiv je bilo 76, bez uzdržanih.

Za Zukorlića, čiji je i otac Muamer u prethodnom mandatu bio potpredsjednik republičkog parlamenta, glasalo je 195 narodnih poslanika.

Za Orlića su glasali poslanici Stranke pravde i pomirenja i Socijaldemokratske partije Srbije, dok su predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka bili protiv.

Izvor: N1/Beta