Osam godina od donošenja Bošnjačke rezolucije

0
782
blank
Foto: Nedžad Smailagić

Na današnji dan, 1. marta 2012. godine Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) usvojilo je Rezoluciju o položaju i ostvarivanju prava bošnjačkog naroda u Republici Srbiji, koja je zasnovana na tradiciji Rezolucije Sjeničke konferencije iz 1917. i ZAVNOS-a 1943. godine, kao i referenduma o autonomiji Sandžaka 1991. godine.

U tom dokumentu, u deset tačaka, navedene su osnovni elementi i modaliteti unapređenja aktuelnog položaja Bošnjaka u Srbiji i rješenja statusa Sandžaka.

U Rezoluciji se konstatuje da “u Srbiji postoji konstantno višedecenijsko osporavanje prava Bošnjacima na njihov nacionalni identitet, kao i prisvajanje i svojatanje sveukupnog bošnjačkog kulturnog naslijeđa od strane zvaničnih državnih ustanova i preimenovanje tog naslijeđa u baštinu srpskog naroda”.

blank
Foto: Nedžad Smailagić

U vezi sa tim, zahtijeva se “puno priznanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i mogućnost korišćenja individualnih ljudskih i manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji, a u regionu Sandžaka deblokada procesa potpune primjene kolektivnih manjinskih prava garantovanih Ustavom, zakonima i standardima Evopske unije”, u svim oblastima.

Rezolucijom se ističe zalaganje za demokratsku i na evropskim principima uređenu multietničku državu Srbiju, kao zajednicu ravnopravnih građana i naroda koji u njoj žive, u kom smislu se traži i njeno adekvatno ustavno redefinisanje, odnosno, promjena člana 1. Ustava Republike Srbije iz 2006. godine, kojim će se to na takav način i urediti. U skladu sa tim, Bošnjacima bi se vratio i raniji status naroda.

Izražavajući zabrinutost zbog činjenice da sandžački Bošnjaci u Srbiji i dalje osjećaju nesigurnost na ovim prostorima, zbog poznatih dešavanja i zločina koji su nad Bošnjacima vršeni tokom devedesetih godina XX. vijeka, Rezolucijom se traži od nadležnih državnih organa potpuno rasvjetljavanje i procesuiranje odgovornih za teška kršenja ljudskih prava i zločine počinjene nad bošnjačkim narodom u Sandžaku, kao i realizacija programa povratka izbjeglih, raseljenih i prognanih Bošnjaka, posebno u pogranična područja opštine Priboj, njihov održiv opstanak i život, kao i podizanje dostojnih spomen-obilježja žrtvama otmica u Štrpcima i Sjeverinu, te pravična materijalna naknada njihovim porodicama.

blank
Foto: Nedžad Smailagić

Bošnjačko nacionalno vijeće ovom rezolucijom poziva nadležne državne organe na usaglašavanje nacionalnog sastava zaposlenih u policiji, sudstvu, tužilaštvu i drugim javnim službama u sandžačkim opštinama, kao i na intenzivniji infrastrukturni i sveukupni ekonomski razvoj i veća ulaganja na području Sandžaka, a u cilju ublažavanja višedecenijske nerazvijenosti ovoga kraja i postizanja ravnomjernog regionalnog razvoja.

Tekst Rezolucije Bošnjačkog nacionalnog vijeća o položaju i ostvarivanju prava i sloboda bošnjačkog naroda u Srbiji LINK.

Izvor: Sandzacke.rs / STAV