OŠTAR ODGOVOR VUČIĆU: Predsjednik Srbije je nervozan, Albanici više nisu slab narod

0
1977
blank

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla odgovorio je na izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, nakon početka patroliranja pograničnom linijom duž jezera Gazivode. Svečlja je, gostujući na T7, rekao da ga Vučićeve izjave podsjećaju na kraj 80-ih i početak 90-ih, kada je bila pojačana represija Miloševićevog režima.

Vučić je zatražio od Kosova da ne vrši kontrolu na tom dijelu, rekavši da “Albanci prešutno pokušavaju da osvoje sjever Kosova“.

“Za nas koji smo, međutim, sredovječni, to podsjeća na kraj 80-ih, početak 90-ih. Ovo govori ministar propagande Mloševića, to je isti jezik i isti pristup prije izazivanje prva četiri rata u regionu“, rekao je Svecla, javlja KoSSev.

Odgovarajući Vučiću, Svecla je rekao da albanski narod više nije slab kao što je bio i da ni Kosovo nije okupirano. On je rekao da su institucije Kosova spremne da postanu gospodari svoje zemlje.

“Albanski narod tada nije slab narod, a Kosovo nije ni potlačeno ni okupirano kao tada. Mi smo nezavisna država i imamo institucije koje su spremne da postanu Bog za svoju zemlju i imamo najbolje saveznike koje smo ikada imali“, izjavio je on.

Svecla je rekao da se na Kosovu ne primjenjuje nasilje nad srpskim narodom. Prema njegovim riječima, srpski građani su sa Kosova i raduju se što se bore protiv kriminala i šverca koje organizuju gangsteri i kriminalci na sjeveru.

blank
Foto: Screenshot/Facebook

“Niko nije primijenio nasilje nad srpskim narodom na Kosovu, oni su građani Kosova. Umorni su od kriminala i gangstera na sjeveru. Ne postoji slučaj da je kosovska policija tukla i vrijeđala nekog građanina tamo. Ne postoji saglasnost da Kosovska policija ne može da radi u četiri sjeverne opštine. To čujem samo od Vučića, Petkovića. Nije tačno da tamo ne mogu da idu specijalne snage, posebno se pogranično odjeljenje pojačava i izvršava zadatke koji se od njega očekuju“, rekao je.

Svecla kaže da ima utisak da Vučić govori za svoju publiku, samo da pokaže da je nervozan.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjal Svećlja potvrdio je da Kosovska policija već ima tri nove policijske stanice na sjeveru Kosova i da je još jedna u izgradnji. Rekao je i da je Vlada u Prištini odlučna da se uspostave “red i zakon“ na sjeveru, piše KoSSev.

“Sada imamo drugačiju situaciju. Tamo imamo stacioniranu kosovsku policiju 24 sata, izgradili smo četiri baze pogranične policije za brze intervencije, izgradili smo tri stanice pogranične policije u zelenoj zoni, proširili smo doseg signala za mreže 044 i 049“, rekao je Svecla.

“Nastavićemo na ovaj način, kako bismo omogućili Kosovskoj policiji, da ne samo bezbjedno, već i sa neophodnim komforom da deluje na toj teritoriji da garantuje red i mir i na tom delu“, nastavio je on.

To nije sve. Na sjeveru postoji i nova jedinica za brze pogranične intervencije i to nedavno osnovana.

“Imamo i novu jedinicu, uskoro jedinicu za granicu, ali koja je izuzetno pripremljena. To je jedinica koja je bila u sastavu drugih jedinica“, pojasnio je.

“Posvećenost zakonu i redu na sjeveru ima podršku saveznika“, tvrdi Svecla.

“Odlučni smo da će se tamo vratiti red i zakon. To je dio Kosova, to je naša zemlja i koja jedinica je potrebna da bude tamo, biće tu. Da, imamo i podršku naših saveznika, koji svojim prisustvom tamo garantuju bezbjednost“, izjavio je Svecla.

Izvor: KoSSev