Otišao je iz Sandžaka u Švedsku, poveo “malu” i napokon dobio papire za nju (FOTO)

0
2218
blank
Foto: Privatna arhiva

Dok Šahin iz Priboja “mota” po ulicama švedskog Geteburga, nerijetko primjeti u retrovizoru da ga neko prati. Ne plaši se, jer zna šta slijedi – najmanje jedna fotografija i pitanje za koje već unaprijed ima spreman odgovor: “Nije na prodaju”.

Jer, Šahin ne vozi običan auto. Zapravo, vozi nešto što rijetko koji Šveđanin sebi može da priušti – crvenog fiću!

blank
Foto: Privatna arhiva

Nije sve tako jednostavno kao što izgleda. Dok se kod nas još može vidjeti po koji registrovani fića, u Švedskoj je za to trebalo mnogo papira i energije. Na kraju, Šahin je ispunio želju i uspio da pribavi sve što su strogi Šveđani od njega tražili.

Kako je sve to izgledalo, Šahin je jednostavno opisao u jednom Facebook statusu: “Mala dobila papire da ostane u Švedskoj i da ostatak života provede na asfaltu. Nekoliko mjeseci napornog rada i stresova… te ovako… te onako… uspio sam da Fiću uključim u ravnopravno društvo automobila ovdje u Švedskoj.”

Sada ispod natpisa “Zastava” stoji švedska tablica.

blank
Foto: Privatna arhiva

“Za gradsku vožnju po Geteburgu fića je idealan. Ograničenje brzine je do 70 kilometara na čas. To je prava atrakcija u Geteburgu, svi gledaju, pitaju, slikaju se. I staro i mlado, žene i djeca. Mnogi me prate nekada i do garaže da bi dobili informacije o automobilu, snimaju ga, sviraju mi i pozdravljaju me. Policija me nijednom nije zaustavila, a imao sam mnogo puta mimoilaženje sa njima”, priča ponosni vlasnik.

Kako kaže, mnogi žele da kupe fiću, ali on nije na prodaju.

“Mnogo truda, živaca, strpljenja i vremena sam uložio. Najvažnije je bilo da zadovolji švedske standarde, da bi mogao da dobije tehničku dozvolu i da se može voziti kao svi ostali automobili. Mnogo papirologije su tražili, a to nema ko da izda”, priča Šahin.

blank

Uspjelo mu je ono što mnogi samo žele – da oldtajmer bude regisrovan i spreman za vožnju.

“Neki su registrovali stare automobile kao “veteran auto”, ali ne može da se vozi u saobraćaju, samo do neke izložbe gdje se okupljaju i izlažu stara vozila.
Ja sam uspeo, i vozim ga svaki dan”, priča Šahin.

Fića je, inače, proizveden 1979. godine, imao je pribojske tablice, koje su zamijenjene švedskim 19. novembra.

Ponosni Šahin ne namerava da ga proda, ali ni da ga penzioniše. Voziće fiću dok god bude radio.