OTKAZANA SJEDNICA! Skupština bez kvoruma, opozicija tvrdi da vlast bježi od odgovornosti

0
122
blank
Foto: SANA

Sjednica Skupštine Novog Pazara, koja je bila zakazana na zahtjev opozicionih SDA Sandžaka i Stranke pravde i pomirenja (SPP) kako bi se raspravljalo o nedavnim poplavama, nije danas održana zbog nedostatka kvoruma za rad.

U skupštinskoj hali, računajući i zamjenika predsjednika lokalnog parlamenta Albina Šabotića, bilo je prisutno samo 15 odbornika, pa je nakon pola sata pauze, sjednica otkazana jer nisu ispunjeni uslovi za rad i odlučivanje, javlja radio Sto plus.

Odbornik SPP Edin Numanović ocijenio je neodržavanje sjednice kao “presedan u parlamentarizmu Novog Pazara”.

“Mi kao opozicija imamo odgovornost da pitamo i tražimo objašnjenja za sve što se dešava u gradu, a vladajuća većina da podnese izvještaj o tome šta su preduzeli u prethodnom periodu kada smo izgubili dva života. Ovaj njihov nedolazak vidimo kao bježanje od odgovornosti, ali ne prema nama, nego prema narodu”, poručio je Numanović.

Član SDA Sandžaka Nafilj Sejdović kazao je da je na današnjoj sjednici opozicija planirala da predloži niz zaključaka, poput onih da Skupština Novog Pazara izražava saosjećanje sa porodicama nastradalih i zahtjevanja da se svim građanima nadoknadi nastala šteta.

blank
Foto: SANA

“Skupština je trebalo i da konstatuje neodgovoran odnos Kriznog štaba, gradonačelnika, članova Gradskog vijeća i nadležnih službi zbog nepreduzimanja mjera i zahtjeva da oni vrate mandat. Skupština je trebalo i da zahtjeva od tužilaštva da preduzme sve mjere i ispita ko je odgovoran za gubitak ljudskih života”, rekao je Sejdović.

Sjednici Skupštine prisustvovao je i samostalni odbornik Edin Zećirović koji je izjavio da vladajuća većina “zbog nedostatka argumenata nije smjela da se pojavi na zasjedanju”, te da su time “de fakto kapitulirali”.

“Da imaju istinu sa sobom i argumente bili bi ovdje, ovako su pokazali drskost i neodgovornost da stanu pred građane i objasne šta se desilo”, dodao je on.

Zasjedanju, kao što su ranije i najavili, nisu prisustvovali članovi odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” i “Aleksandar Vučić, Ivica Dačić – Za našu decu”.

Zahtjev za održavanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta na kojoj bi gradonačelnik Nihat Biševac predočio izvještaj o preduzetim mjerama pre i tokom poplava podneli su odbornici SDA Sandžaka i SPP, nakon čega je ona i zakazana, u skladu sa Poslovnikom i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Izvor: Radiostoplus.com