Otvoren Međunarodni sajam turizma u Novom Sadu: Više od 250 izlagača iz 14 zemalja

0
299
blank
Foto: SDP Srbije

Međunarodni sajma turizma 53. po redu na Novosadskom sajmu, otvoren je danas. Na Sajmu je prisutno više od 250 učesnika iz 14 zemalja, a pored Srbije, tu su izlagači iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Severne Makedonije, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Turske, Rumunije, Kipra, Bugarske, Iraka i Austrije.

Pozdravnu riječ, pored gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, prisutnima su uputili i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković, pokrajinski sekretar za privredu i turizam Nenad Ivanišević, ministar ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore Goran Đurović, kao i ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić.

Specifičnost otvaranja ovogodišnjeg sajma je što je upriličeno tako da su svi govornici istovremeno prislonili dlan na “video zid“, čime su i virtuelno otvorena vrata Sajma turizma.

“U ime Novog Sada kao grada domaćina Sajma turizma, želim posebno da pozdravim naše goste iz Crne Gore, kao zemlje partnera ovog sajma. Dvije evropske titule kojima je ovenčan Novi Sad, a to su Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, uticale su na cjelokupan imidž Srbije. Naš grad je postao jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija u ovom dijelu Evrope, turizam je u stalnoj ekspanziji, a nagrade i priznanja se samo nižu, na šta smo jako ponosni“, rekao je gradonačelnik.

blank
Foto: SDP Srbije

Prije deset godina, kako je dodao, broj noćenja u Novom Sadu iznosio je 220.000 hiljada, a do kraja tekuće godine broj noćenja bi mogao da dosegne cifru od fantastičnih pola miliona noćenja turista, što bi bio novi rekord za Novi Sad.

Turizam je jedna od najperspektivnijih privrednih grana, pa gradski čelnici očekuju da će ova tri sajamska dana biti iskorištena da se šire znanja, iskustva i potencijalne saradnje.

Ministar Crne Gore Đurović naglasio je, u ime Vlade Crne Gore, da mu je čast što je na Sajmu turizma i izrazio želju da tokom manifestacije budu osnažene ekonomija i turizam svih zemalja učesnica. Ministar Memić je dodao da ga raduje što je ovogodišnje izdanje sajma turizma izdvojeno iz LORIST-a i najavio da će naredna godina za turizam Srbije biti izrazito razvojna, posebno u oblasti ulaganja u turističku infrastrukturu.

Izvor: Danas.rs