OVO JE PLAN: Kako će izgledati služenje obaveznog vojnog roka u Srbiji

0
1010
blank
Ministar Vulin polaže vojničku zakletvu/Foto: Ministarstvo odbrane

U javnosti se sve više govori o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji. Prema sadašnjem modelu koji piprema Generalštab Vojske Srbije, prvi vojnici biće primljeni u kasarne tokom ljeta sljedeće godine i služiće vojsku šest mjeseci.

Generali i pukovnici govorili su o tome kako će vojska funkcionisati, da li bi vojnici primali novčanu naknadu, ko bi mogao da se “izvuče” od služenja, koliko bi to morao da plati, kakva bi bila vojnička hrana, higijenske navike, kazne za dezertere…

General-potpukovnik u penziji i predsjednik skupštine Kluba generala i admirala Srbije Milomir Miladinović kaže da će oni koji služe vojsku moći da računaju na određene benefite, a to su novčana naknada i prednost prilikom zapošljavanja.

“Sigurno bi se plaćala određena naknada u visini od nekih 200 eura. Sve manje ili više od toga ne bi imalo smisla, jer to nije posao koji se plaća, već služenje roka. Vojnici bi se obučavali za različite poslove, naročito za one koji nam danas nedostaju, a to su zanatski poslovi, vozači, kuvari, pekari, mehaničari. Svi bi imali vježbe sa oružjem, ali bi imali svoje zanimanje u vojsci. Oni koji se školuju za lekare i inženjere mogli bi da rade i obučavaju se u toj oblasti, u državnim i privatnim firmama, pa da im se to uz vježbe računa kao vojni rok. Svi oni imali bi prednost pri zapošljavanju u u državnim i privatnim firmama nakon vojske”, kaže Miladinović, piše Srbija Danas.

Svjesni su, dodaje Miladinović, da vojska ne može da bude ista kao nekada i da neke stvari moraju da se prilagode današnjici:

“Današnja deca su drugačija i mnogo toga se promenilo. Zato će sigurno biti uvedeno vikend odustvo, da mogu da odu kući za vikend i praznik.

Hrana će biti drugačija i biće prilagođena današnjici. Ne možemo da očekujemo boraniju i grašak, od čega se i ranije uvek pola bacalo, već nešto što je kalorijski prilagođeno vojsci i što je isplativo.

Zatim, tuširanje ne bi bilo jednom nedeljno kao nekada, već svakodnevno, uz toplu vodu, koja je već uvedena u nekim kasarnama.”

Oni koji odbiju služenje, pozovu se na prigovor savjesti, pa čak imaju i neku bolest i zdravstveni problem koji sprečava služenje, moraće da plate određenu naknadu, smatra Miladinović.

“Svi bi trebali da daju naknadu kako ne bi bilo neravnopravnosti i upiranja prstom, da jedni plaćaju, a drugi su oslobođeni. Visina prosječne plate koja bi se mjesečno plaćala državi zbog izbegavanja služenja vojske je uvedena u Švicarskoj. Očekujem da u Srbiji postoji nešto slično. To plaćanje bi trajalo šest mjeseci, ako bi rok trajao toliko”, kaže on.

Izvor: Srbija Danas