Padobranci na nebu iznad Novog Pazara: Povod za šalu ili za zabrinutost Bošnjaka!?

0
928
blank
Foto: Vojska Srbije

Noćni skokovi pripadnika 63. padobranske brigade nad Novim Pazarom izazvali su različite reakcije građana na društvenim mrežama od kojih su pojedini zbijali šale, a drugi u toj vježbi elitne jedinice Vojske Srbije videli zastrašivanje Bošnjaka.

Ispod video snimaka i vijesti o skokovima padobranaca nalaze se i komentari u kojima se navodi da je to, zbog zatvaranja za saobraćaj glavne ulice u Novom Pazaru, bio jedini način da dođu do ćevabdžinice ili “novi način zaprašivanja”.

“Uh, dobro je, ja mislila prskaju komarce. Bitno samo da svi padobranci ostanu živi i zdravi, da se, ne dao bog, neko ne udavi u reci (kanalizaciji)”, aludirala je jedna Novopazarka na visoku stopu zagađenosti ovdašnjih reka.

blank
Foto: Vojska Srbije

Sa druge strane, u vježbanju noćnih skokova pripadnika 63. padobranske brigade nad gradom sa većinskim bošnjačkim stanovništvom pojedini korisnici društvenih mreža su videli obrise zastrašivanja.

“Vojska je institucija koja sve unapred planira. Tako je i osamdesetih godina vežbana blokada Sarajeva”, napisao je jedan korisnik Facebooka.

U saopćenju za javnost nakon izvedene vježbe, kojoj je prisustvovao i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, Vojska Srbije je navela da noćni skokovi predstavljaju “važan segment napredne obuke padobranaca za izvršavanje borbenih zadataka i primjenu vertikalnog manevra u noćnim uslovima i na nepoznatom terenu, uz postizanje faktora iznenađenja”.

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović smatra da ne postoji nijedan pametan razlog da se u Sandžaku toliko forsiraju vojne vježbe i da misli da su motivi za to opasni i loši.

“Najprije su se u prirodnom rezervatu na Pešteri održale vežbe bojevom municijom, bezočno su uništavani prirodni potencijali i još gore zastrašivano i raseljavano lokalno stanovništvo, a sada imamo iznenadne upade i desante na naseljene gradove koji po svemu podsećaju na one za vreme agresije na Bosnu”, kazao je Imamović.

blank
Screenshot

On vjeruje da bi država i Vojska trebalo da, umjesto što u noćnim satima prepadaju ljude, nađu način da povećaju narušeno povjerenje Bošnjaka.

“Za nas je takvo postupanje krajnje neprihvatljivo i drastično šteti osjećaju sigurnosti, pripadnosti i poverenja u državu i njene oružane snage”, zaključio je.

Osnivač Inicijative slobodnih građana Aladin Paučinac rekao je da mu vježba padobranaca u Novom Pazaru ne smeta i da se one održavaju i u drugim krajevima Srbije.

“Ne bi trebalo da ima bilo šta sporno u ovoj vježbi, avioni lete i nad glavama građana Beograda. Vjerujem da je u pitanju obična vježba, ne treba se zamarati razmišljanjem da je u pitanju neko zastrašivanje i da se baš iza svega krije neko zlo”, izjavio je on.

Radiju Sto plus je u Gradskoj upravi Novog Pazara i Bošnjačkom nacionalnom vijeću rečeno da ih Vojska Srbije nije obavijestila o tome da će vežba biti izvedena i da su o njoj saznali iz medija.

Izvor: Radiostoplus.com