Pala Vlada Crne Gore, Dritan Abazović je ponovo ključni faktor

0
556
blank
Screenshot

Skupština Crne Gore danas je izglasala nepovjerenje Vladi Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića nakon što je većina poslanika podržala prijedlog o razrješenju. Glasala su 54 poslanika, od kojih su 43 bila za pad Vlade a 11 protiv. Predstavnici nekih stranaka napustili su sjednicu prije glasanja.

Odluku su podržali poslanici Građanskog pokreta URA, Socijaldemokratske partije, Demokratske partije socijalista i manjinske stranke. Vlada je smijenjena prvenstveno voljom predsjednika URA-e i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića koji je bio nezadovoljan radom premijera Krivokapića.

Iz opozicionog DPS-a predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića ranije je istaknuto da će podržati manjisku Vladu na godinu dana što je bio jasan znak da će Vlada biti razriješena.

Krivokapićeva vlada formirana je 4. decembra 2020. godine tri mjeseca nakon održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori.

Vlada je razriješena zbog odbijanja premijera da nastupi po interpelacijama za smjenu tri ministra i da imenuje novog ministra pravde i ljudskih i manjinskih prava, nakon što je opozvan ministar Vladimir Leposavić zbog reletivizacije genocida u Srebrenici.

Također, Krivokapiću je zamjereno da je svojim djelovanjem više puta u prethodnom periodu ugrozio i otežao saradnju između zakonodavne i izvršne vlasti što je direktno proizvelo institucionalnu i političku krizu u zemlji, ali i blokadu rada Parlamenta.