PALO POMIRENJE! Ugljanin prekinuo unutarstranački obračun rukovodstva SDA u Tutinu

0
1044
blank
Foto: Facebook/SDA Sandžaka

Sukob koji proteklih dana bjesni u lokalnom odboru SDA Sandžaka u Tutinu i koji prijeti totalnim slomom stranke, okončan je jučer krhkim primirjem koje je isposlovao lider SDA Sulejman Ugljanin tokom svoje posjete stranačkom rukovodstvu u Tutinu, saznaju Sandžačke.

Kako saznajemo, akteri sukoba pružili su ruke pomirenja jedni drugima uz izvinjenje i obećanje pred liderom SDA da će obračun biti bezuslovno prekinut.

Riječ je o sukobu čiji su akteri s jedne strane Selma Kučević, aktuelna poslanica SDA u republičkom parlamentu i kćerka rahmetli Šemsudina Kučevića na čijoj su strani većina odbornika SDA, i na drugoj strani Adnan Šehović iz Delimeđa, načelnik Opštinske uprave i Pajaz Jusufović, pomoćnik predsjednika opštine iz Baćice uz podršku nekoliko odbornika SDA sa Donje Pešteri i ribarićkog kraja.

Prroteklih dana brojne delegacije ove dvije sukobljene strane učestalo su obilazile lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina u Novom Pazaru, koji je pokušavao da smiri strasti i “gasi požar“ koji prijetio da dovede do nestanka ove stranke sa političke scene u Tutinu.

Kako saznajemo, Selma Kučević bezuspješno je pokušavala Ugljaninu objasniti surovu realnost da je Adnan Šehović remetilački faktor u stranci i na lokalnoj političkoj sceni, da urušava imidž i rejting stranke, naročito na gradskom području. Isto važi i za Jusufovića, koji je glavni partner i podrška Šehoviću.

S druge strane Šehović se pred Ugljaninom branio pozivanjem na izborne rezultate proteklih predsjedničkih i parlamentarnih izbora na kojima je SDA u njegovoj izbornoj bazi, na Donjoj Pešteri, bila najuspješnija, ali je na skoro svim biračkim mjestima u gradu izgubila te izbore.

Cijelu situaciju, kako saznajemo, vješto koristi i iz prikrajka djeluje bivši predsjednik opštine Kenan Hot, koji, prema saznanjima portala Sandžačke, ima neskrivenu ambiciju da preuzme korlilo stranke ali i da ponovo dođe na čelo opštine Tutin.

Obzirom na situaciju da Kenan Hot kontroliše jedan broj odbornika SDA u loklanom parlamentu i da ima najbolju konekciju sa zvaničnim i nezvaničnim centrima moći unutar Srpske napredne stranke, čini se da bi njegov dolazak na odlučujuće rokovodeće mjesto možda trenutno bilo najbolje rješenje i jedini spas za ovu stranku. No, očito da Ugljanin ne želi takav razvoj situacije u Tutinu.

Kako nezvanično saznajemo, propala je i inicijativa grupe uglednih članova i osnivača SDA iz Tutina koji su se zalagali za kadrovske promjene i zaokret u lokalnom političkom djelovanju zarad opstanka na vlasti stranke koja je, politikom koju trenutno vodi, krenula putem sigurnog nestanka.

Opterećena brojnim aferama i kadrovskim slabljenjem, SDA Sandžaka u opštini Tutin od osnivanja do danas nije tako loše stajala u svakom pogledu kao što je to trenutno situacija. Negativna i pogrešna kadrovska selekcija, dirigovana iz stranačke centrale u Novom Pazaru, dovela je do slabljenja SDA u Tutinu, njenog osipanja i protjerivanja najboljih kadrova, uz dovođenje onih najgorih mogućih. Nakačilo se tu, iz raznoraznih interesa, što bi narod rekao “šuto i rogato, kuso i repato“.

Svjestan situacije da se bliže izbori za Bošnjačko nacionalno vijeće, na koje Ugljanin polaže sve karte, i da ionako oslabljenja i dezorganizirana SDA može u Tutinu doživjeti težak poraz, lider SDA je, po svemu sudeći, presjekao zamršeni Gordijev čvor i natjerao aktere sukoba na, makar trenutnu, obustavu sukoba i krhko primirje.

Izvor: Sandzacke.rs