Peticija za zaštitu pasa lutalica u Novom Pazaru

0
3485
blank

Preko 800 građana Novog Pazara, ali i ostalih gradova Srbije, potpisalo je onlajn peticiju kojom se traži raskidanje ugovora između JKP “Gradska čistoća” i firme “Avenija MB” iz Vrnjačke Banje kojim je predviđeno da ta kompanija prihvata i brine o psima lutalicama iz Novog Pazara.

Ovim ugovorom je predviđeno da “Avenija MB” u svom azilu prihvata napuštene pse lutalice iz Novog Pazara, hrani ih, leči, steriliše, čipuje, ali i uspava one za koje se proceni da su bolesni ili agresivni.

Međutim, pojedina udruženja za zaštitu životinja smatraju kompaniju “Avenija MB” kontroverznom i optužuju ih za nelegalno poslovanje i okrutno postupanje sa psima lutalicama.

Pokretač peticije Tanja Ratković rekla je radiju Sto plus da je “javna tajna da se psi lutalice u Novom Pazaru ubijaju, ali da o tome niko ne priča”.

“Kompanija ‘Avenija MB’ muči pse, o čemu postoje i video snimci na internetu. Ako direktor ‘Gradske čistoće’ (Emin Omerović) izjavi da lokalna samouprava i njegovo preduzeće ne snose odgovornost zbog toga što ta kompanija ne radi kako valja, postavlja se pitanje zašto je potpisan ugovor sa firmom za koju se sumnja da ne radi kako valja”, kazala je Ratković.

Skupština Novog Pazara usvojila je na poslednjoj sednici Programkontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji ovog grada kojim je predviđen niz mera za smanjenje broja ovih napuštenih životinja, a među kojima je i eutanazija, predviđena članom 15 Zakona o dobrobiti životinja.

Kako bi taj dokument bio realizovan u praksi, JKP “Gradska čistoća” zaključilo je ugovor sa kompanijom “Avenija MB” koja će biti zadužena za prihvatanje i tretiranje pasa.