Plojović nastavio sa gomilanjem funkcija: Mešihat ga sada imenovao i za Dudićevog zamjenika

0
553
blank
Foto: Mešihat IZuS

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji imanovao je na današnjoj sjednici muftiju Rešada ef. Plojovića za zamjenika predsjednika Mešihata. Ovo je treća u nizu funkcija u sistemu Islamske zajednice koju je efendija Plojović dobio za samo par mjeseci.

Podsjećamo, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji 17. februra 2022. godine imenovao je Plojovića za muftiju beogradskog.

Plojović je pored toga rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe, a nedavno je imenovan i za predsjednika Savjeta Internacionalnog univeriteta, kao član ispred Islamske zajednice, a na funkciju koju je prethodno obavljao muftija Mevlud ef. Dudić.

Upućeni tvrde da je Plojović navodno kadar sive eminencije Mešihata, Hajra Tutića, s kojim je u rodbinskim vezama.

blank
Foto: Mešihat IZuS

Mešihat IZ-e u Srbiji je danas saopćio da je formiran Upravni odbor Agencije za sertificiranje halal kvaliteta za čijeg predsjednika je izabran Harun ef. Eminagić, što u praksi znači da bivši funkcioner Stranke pravde i pomirenja (SPP) iz Prijepolja, Samir Tandir više ne odlučuje ni o halal sertifikatima. On danas nije bio prisutan na sjednici Mešihata.

Kako je saopćeno iz Mešihata, na današnjoj sjednici verificirana je odluka o imenovanju Admira Muratovića na mjesto rukovodioca Uprave za obrazovanje i raspisan konkurs za direktora Medrese Gazi Isa-beg.

Također, verificirana su četiri nova uvakufljenja na području medžlisa Novi Pazar i Sjenica ukupne površine oko 100 ari.

blank
Foto: Mešihat IZuS

Mešihat je danas usvojio Izvještaj o ramazanskim aktivnostima, kao i Izvještaj o akciji prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra.

Kao i ranijih godina, bez navođenja konkretnog iznosa i brojki, istaknuto je da je akcija prikupljanja zekata i sadekatu-l-fitra, “značajno premašila prošlogodišnju rekordnu godinu”, te je izražena zahvalnost džematlijama na povjerenju i podršci Islamskoj zajednici i njenim aktivnostima.

Na sjednici je podnijet izvještaj o problemima u vezi ovogodišnje organizacije hadža koji su posljedica novih odluka Ministarstva za hadž Saudijske Arabije, te utvrđena cijena kurbana.

Mešihat je, kako se navodi se u saopćenju, najoštrije osudio “medijsku hajku na autoritet rahmetli muftije Muamer ef. Zukorlića, kao i Islamsku zajednicu i predsjednika Mešihata, predvođenu dnevnim listom Kurir u kojoj su učestvovali i pojedini lokalni portali, dajući punu podršku rukovodstvu Islamske zajednice u očuvanju i jačanju Zajednice i njenog jedinstva”.