Počinje razminiranje vojnog aerodroma Dubinje kod Sjenice

0
1733
blank

Vojska Srbije obavjestila je stanovništvo opštine Sjenica da će u kompleksu aerodroma Dubinje u periodu od 7. maja do 28. septembra 2018. godine vršiti razminiranje neeksplodiranih ubojnih sredstava zaostalih iz NATO bombardovanja.

“U cilju zaštite života i zdravlja ljudi, molimo stanovništvo da do završetka sanacije kompleksa aerodroma Sjenica od neeksplodiranih ubojnih sredstava, ne ulazi u krug aerodroma, kako ne bi doveli u opasnost sebe i svoje živote“, kaže se u obavještenju.

Sa strateškom pozicijom na Pešterskoj visoravni, jedan od najznačajnijih objekata bivše JNA, aerodrom Dubinje, pored Sjenice, uništen je u NATO bombardovanju 1999. godine.

Aerodrom je danas ruiniran i napušten. Uprkos velikom broju neeksplodiranih ubojnih sredstava, jedino ga koriste mještani koji na tom prostoru napasaju ovce i goveda. Bunkeri  gdje su bili bili smješteni supersonični avioni sada se koriste kao štale i prostor za ostavu i sijeno.

U cilju razvoja pešterskog kraja i regije Sandžak, još od 2006. godine pokrenuta je inicijativa da se sjenički aerodrom obnovi i otvaranjem jednog dijela za civilni saobraćaj, postane okosnica za razvoj privrede.

Vlasti iz Beograda još nisu donijele odluku u koju svrhu će biti korišćen nekadašnji aerodrom.