Pojmovi “bosančica” i “Sandžak” sporni u još 11 nedostajućih udžbenika za nastavu na bosanskom

0
737
blank
Foto: Anadolija

Potpredsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Esad Džudžo izjavio je danas da je zbog pojmova “bosančica” i “Sandžak” srbijanski Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja osporio da odobri još jedanaest udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku.

“Oni tvrde da je bosančica oblik srpskog ćiriličnog pisma, mi tvrdimo da je to autentično pismo. Oni tvrde da u postojećoj teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije ne postoji oblast koja se zove Sandžak nego Raška oblast. Zovite ovu oblast na svom jeziku kako god hoćete, mi ćemo je zvati Sandžak i tako će stajati u udžbenicima”, poručio je potpredsjednik BNV-a, ocijenivši da je ovakav stav šovinistički i iracionalan.

blank
Foto: Anadolija

On je u obraćanju medijima najavio će to predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji protv Ministarstva prosvete Republike Srbije i Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pokrenuti sudski spor zbog, kako je rekao, nezakonitog ponašanja, arbitriranja i miješanja u sadržaje i vrijednosti za koje smatraju da su važni za bošnjačku djecu.

Džudžo je rekao da su sporni sadržaji za predmete “Bosanski sa elementima nacionalne kulture”, “Svijet oko nas”, “Priroda i društvo”, “Muzička i likovna kultura” i “Historija”.

blank
Foto: Anadolija

Podsjetio je da je do sada u upotrebi 241 udžbenik na bosanskom jeziku i ukazao da je od 52 nedostajuća, uključujući sadržaje za muzičku kulturu, faktički nedostaje 11, odobreno je 26, a štampana su 22 udžbenika.

Džudžo je najavio da će BNV preko skoro formiranog Bošnjačkog prosvjetnog savjeta insistirati da Državni univerzitet u Novom Pazaru otvori departman na bosanskom jeziku, s pet studijskih programa, za bosanski jezik i književnost, historiju, muzičku kulturu, likovnu kulturu i vaspitače u nastavi.

blank
Foto: Anadolija

Implementacija nastave na bosanskom jeziku u Sandžaku počela je 2013. godine sa 4.088 učenika, u školama u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici. Ove školske 2017-2018. godine 15.536 učenika osnovnih i srednjih škola u 676 odjeljenja pohađa nastavu na maternjem bosanskom jeziku.

U svim osnovnim školama u Prijepolju i tri škole u Priboju ove godine je počelo izučavanje predmeta Bosanski jezik s elementima nacionalne kulture.