Pokrenut disciplinski postupak zbog pjevanja pjesme u kojoj se raspiruje mržnja prema Bošnjacima

0
825
blank
Foto: Wikipedia/Screenshot

Na priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole “Vasa Stajić” iz Novog Sada djeci je puštana pjesma Baje Malog Knindže “Ne volim te, Alija, zato što si Balija” u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Kako javlja Telegraf.rs, u školi je pokrenut disciplinski postupak zbog ovog slučaja.

“Pokrenut je disciplinski postupak i, dok se on ne završi, više se nećemo oglašavati o ovom slučaju”, rekla je diretkorka škole Zorica Đurić.

Novinarima nije htjela precizirati protiv koga je postupak pokrenut, ali se pretpostavlja da je pokrenut protiv učiteljica koje su organizirale završnu priredbu učenika četvrtih razreda.

Inače, direktorica je prvo rekla da se sve dogodilo slučajno.

Na videosnimku koji se pojavio na društvenim mrežama vidi se kako desetogodišnjaci plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini..

Na snimci se vidi kako djeca počinju plesati na pjesmu “Oj, Alija, odnijela te voda” … i kako im se kasnije pridružila učiteljica i pozvala ih da plešu u “vozić”. Kada su počeli stihovi u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni ratni zločini, učiteljica je također počela plesati.

Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad hiljadama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjeća na “pobjedu” u Kozarcu, koji je doslovno sravnjen sa zemljom, i veliča sudbina Višegrada, u kom su Bošnjaci spaljivani na živim lomačama.

U pjesmi se dalje spominju sva mjesta u kojima su počinjeni najgori ratni zločini u BiH i gdje je ubijena desetina hiljada ljudi.