Pomama za oksimetrima u Novom Pazaru

0
575
blank
Screenshot: SANA

Novopazarci još pamte početak epidemije korona virusa, kada je počela da vlada pomama za maskama, a neke privatne apoteke komad naplaćivala 100, 120, pa i 200 dinara.

Kad su se privatni konfekcionari uključili u akciju pomoći i u svojim radionicama počeli da šiju maske i poklanjaju ih zdravstvenim ustanovama u ovom kraju i građanima, a počele da pristižu i donacije iz inostranstva, cijene su smanjenje za više od deset puta, piše “Danas”.

U to vrijeme pola litra alkohola koštalo je od 400 – 480 dinara, “u zavisnosti od nabavne cijene“, tako su svoje cjenovnike objašnjavali neki privatni apotekari.

Treći talas korone donio je novu pomamu. Ovog puta interesantni su pulsni oksimetri, za koje su najzainteresovaniji oni što se liječe u kućnim uslovima.

Aparatić za merenje kiseonika u krvi ili za procjenu nivoa funkcija disajnih organa, u Apotekarskoj ustanovi ne može da se kupi, jer ga nema. Zato su dobro snabdjevene privatne apoteke, “od igle do lokomotive“, u svakom trenutku oksimetar može da se kupi.

Cijene mu jesu “malo“ porasle od 40-70 eura “u zavisnosti od nabavne cijene“. Kad muka natjera za cijenu se ne pita.

Oni malo snalažljiviji opredjeljuju se za online kupovinu, gdje za taj aparatić treba da izdvoje 1.690 dinara plus poštarina. I opet više nego duplo jeftinije od kupovine u novopazarskim apotekama.

Izvor: Danas.rs