POPOV O SRPSKO-BOŠNJAČKIM ODNOSIMA: “Kratki spoj” između Izetbegovića i Vučića uvijek izazove Milorad Dodik!

0
1149

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u ponedjeljak, 29. januara, u posjeti Turskoj, gdje će se susreti sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom. Iako zvanične teme razgovora nisu poznate, očekuje se da će biti riječi o regionalnoj saradnji i izgradnji brze ceste Sarajevo – Beograd.

Za direktora Centra za regionalizam iz Srbije Aleksandra Popova, sastanak u Turskoj prilika je da se, uz autoritet tirskog predsjednika Erdogana, prevaziđu određeni problemi i da se na stabilniju osnovu postave odnosi Beograda i Sarajeva.

“Još u vrijeme Borisa Tadića, Turska je posredovala između Beograda i Sarajeva, mada mi ni tada, kao ni danas, nije jasno zašto nam treba strani posrednik da razgovaramo sa našim susjedima, kao da sami ne možemo pronaći zajednički jezik”, kaže Popov za Vijesti.ba.

Kada je riječ o odnosima dviju susjednih država, Popov potcrtava da “kratki spoj” uvijek nastane između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

“Taj problem traje duži vremenski period. Naime, naizgled se kratkotrajno poboljšaju odnosi, pa budu upriličeni susreti ili u Beogradu ili u Sarajevu, ali ubrzo dođe do zaoštravanja odnosa i to uglavnom na bošnjačko-srpskoj liniji. Vučić sa političkim predstavnikom Srba Miloradom Dodikom ima više nego prisan odnos, kao i sa političkim predstavnikom Hrvata Draganom Čovićem, jer su Čović i Dodik na istoj liniji oko stvaranja trećeg entiteta i daljeg rastakanja BiH. Dakle, ‘kratak spoj’ uvijek nastaje između Vučića i Izetbegovića. Izgleda da se ta tačka mora neutralisati, odnosno dovesti u normalnu, kako bi se u normalu doveli ukupni odnosi dviju država”, pojašnjava Popov.

Zapaža da je za dugoročniju stabilizaciju u regionu, očigledno, potreban drugi autoritet, a da je to u ovom trenutku turski predsjednik Erdogan.

“On ima autoritet kod Bošnjaka, ali isto tako, Vučić ima veoma dobre odnosa sa njim. Sastanak je prilika da se, uz autoritet predsjednika Turske, prevaziđu neki problemi i da se na stabilniju osnovu postave odnosi između Beograda i Sarajeva, prvenstveno misleći na bošnjački dio”, zaključuje Popov.