Porodica Muamera Zukorlića potvrdila da je umro prirodnom smrću

0
339
blank
Foto: SPP

Članovi porodice muftije Muamera Zukorlića saopćili su danas da, na osnovu svih i rezultata obdukcije i izvještaja stručnih lica iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke, on nije otrovan već da je preminuo prirodnom smrću.

“Porodica osjeća veliko olakšanje u tome što su se sva tri tima stručnjaka saglasila da rahmetli akademik Muftija Muamer Zukorlić nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću. Zaista bi bio veliki teret da se ispostavilo da je rahmetli Muftija otrovan”, rekao je danas u obraćanju medijima njegov sin Usame Zukorlić.

Predočio je da je u proces obdukcije i istrage o uzroku smrti bilo uključeno 14 stručnjaka iz pet država, sa šest ustanova i laboratorija.

Usame Zukorlić podsjetio je da je njegova porodica iz dvije nezavisne laboratorije dobila rezultate na osnovu kojih je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu.

On je rekao da su prethodno pronašli laboratorije u Turkiye, u Istanbulu, gdje su pod šifrom anonimno testirani uzorci dlake sa brade, uzeti nakon smrti njegova oca, i da su dva izvještaja prema kojima je utvrđeno trovanje teškim metalima sa vjerovatnoćom od 60 posto, odnosno trovanje hranom, bila razlogom za osnovanu sumnju da rahmetli Muftija nije umro prirodnom smrću i za pokretanje istrage o uzroku smrti.

Potvrdio je da je Muamer Zukorlić još 2011. godine imao pogoršanu funkciju rada srca, liječio se od kardiovaskularnih bolesti i 2020. godine je preležao upalu pluća izazvanu virusom COVID-19, a 2021. godine mu se dodatno pogoršalo stanje.

“Rasvjetljavanje okolnosti smrti rahmetli Muftije Zukorlića je bila obaveza, kako porodice, tako i njegovog naroda i mi smo tu obavezu izvršili. Zaslužili smo da znamo usljed čega je umro. Da smrt nije nastupila kao posljedica infarkta ili pucanja aorte, kako je prvobitno prenijeto”, zaključio je Usame Zukorlić.

Podsjećam da je Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru, u Srbiji, potvrdilo sredinom juna ove godine da je Muamer Zukorlić, bivši muftija i predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP), preminuo prirodnom smrću zbog teške bolesti srca.

Ekshumacija i obdukcija Muamera Zukorlića obavljena je 6. maja ove godine, nakon čega je njegovo tijelo izmješteno iz rodnog sela Orlja, opština Tutin, i istog dana pokopano u haremu Altun Alm džamije u Novom Pazaru.

Pored obdukcije koja je rađena od strane nadležnih institucija u Srbiji, tužilaštvo je na zahtjev porodice dozvolilo da ekshumaciji i obdukciji prisustvuju i stručnjaci sa strane, dr. Nermin Sarajlić, direktor Sudske medicine iz Sarajeva i dr. Jan Peter Sperhake iz Sudske medicine iz Hamburga u Njemačkoj.

Muamer Zukorlić je preminuo u 51. godini, 6. novembra 2021. na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Izvor: Anadolija