Poruka sa Ivanovih korita: Odbijamo pomirenje u kojem nema mjesta za Bošnjake, Albance i Hrvate

0
850
blank
Foto: Twitter

Crna Gora danas slavi Dan nezavisnosti, a na Cetinju je na nekoliko lokacija upriličen program. Na Ivanovim koritima danas su se okupile hiljade građana iz svih gradova Crne Gore kako bi proslavili 15 godina od obnove crnogorske nezavisnosti.

“Okupili smo se danas na ovoj nepokornoj planini kako bismo obilježili najvažniji dan u našoj modernoj istoriji. Dan kada je krunisana viševjekovna borba naših predaka za nezavisnost. Dan kada slavimo slobodu koju su stameno čuvale četiri slavne crnogorske dinastije. Danas tu slobodu ugrožava Vlada koja tobože slavi nezavisnost države koju nije ni htjela! Korotno je njihovo slavlje”, poručio je historičar Nemanja Batrićević na proslavi Dana nezavisnosti na Ivanovim koritima.

Batrićević je poručio, kako je kazao, beogradskim slugama “da odbijamo “pomirenje” u kojemu nema mjesta za Bošnjake, Muslimane, Albance i Hrvate”.

“Kako je stiđeti se tuđe sramote. Kako je biti rođak, komšija, poznanik, kolega, ljudima koji mrze, iz dna duše i duboko, svoju rođenu zemlju. Tuđe su zastave danas na našim školama i bolnicama. Tuđi su popovi u našim crkvama. Tuđe su sluge u Vladi i Skupštini. Sami smo krivi. Zaboravili smo davni nauk – da nema posljednjega boja kad si vječita meta! Danas, petnaest godina nakon obnove nezavisnosti, okupili smo se u tvrđavi koja se nadvija nad Crnom Gorom punih hiljadu godina. Okupili smo se da poručimo beogradskim slugama da odbijamo „pomirenje“ u kojemu nema mjesta za Bošnjake, Muslimane, Albance i Hrvate. U kojemu mjesta ima samo za Crnogorce koji su spremni da se odreknu sami sebe”, poručio je Batrićević, prenosi Antena M.

blank
Foto: Portal RTCG

Već smo, kaže Batrićević, jednom, kao zemlja pobjednica, napušteni od svih i ostavljeni da nestanemo.

“Zato danas glasno poručujemo da se nećemo odreći borbe zarad iluzije da će neprijatelj konačno naučiti da nas voli. Ako želite pomirenje… prihvatite Crnu Goru kao nezavisnu državu, njene simbole kao svoje i priznajte istorijsku zasebnost svih nacija koje u njoj žive. Mi bratske ljubavi imamo, ali straha nemamo! Niti imamo dileme između mira i sukoba. Jedina opasnost miru je politika vaših nalogodavaca. Na njima i na vama je da odustanete od teritorijalnih i nacionalnih pretenzija na Crnu Goru”, poručuje Batrićević.

Aldin Metanović poručio je sa Ivanovih korita kako je milina vidjeti okupljene ponosne i prkosne!

“Da vratimo silom i prevarom oteto, da uspostavimo nezavisnu Crnu Goru i takvu je onima poslije nas u amanet ostavimo! Danas, na ovome svetome mjestu, kličemo u čast i slavu ne njenoga rođendana, jer ona je rođena kad i zvijezde, no njenome uskrsnuću!”, poručio je Metanović.