Poslanici Skupštine Srbije o politizaciji vijeća nacionalnih manjina

0
699

Poslanici Skupštine Srbije iz redova partija nacionalnih manjina negodovali su danas zbog odredbe izmjena i dopuna Zakona o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina kojima se onemogućava članovima političkih partija da budu na rukovodećim mjestima tih vijeća.

Poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić najavio je da će podržati sve predložene zakone, ali je iznio primedbe zbog toga što je redukovano pravo na kandidovanja na važne funkije u vijećima nacionalnih manjina.

“Ko je došao na ideju da se reducira pravo kandidovanja na važne funkcije u nacionalnim vijećima kao što su izvršni odbori i predsjedništvo tih vijeća bez argumetacije, osim one da je u pitanju zaštita nacionalnih vijeća od politizacije”, upitao je Zukorlić.

On je pitao i zašto se to telo štiti od politizacije, a ne štite se i najviše državne funkcije.

“Ukoliko imamo politizaciju i zašto bismo to tijelo koje nije ni organ, a niti ima tako važnu funkciju izvršne vlasti zaštitili od politizacije, a ne štitimo najviše državne funkcije”, rekao je Zukorlić.

On je iznio primedbu na formiranje biračkog spiska i upisa u sam birački spisak, navodeći da političke partije na lokalu mogu da komplikuju proceduru, zbog čega bi trebalo za upis u birački spisak iskoristiti podatke iz opšteg biračkog spiska. Rekao je i da je potrebno bolje zaštiti izborni postupak za nacionalna vijeća, jer ima brojnih manipulacija.

“Birački postupak sprovode lokalne samouprave koje su opet pod kontrolom pojedinih političkih partija i koje imaju interes u tom biračkom postupku, pa ga je neohodno zaštiti dodatnim posmatračima od svih predstavnika lista, ali i drugim mehanizmima”, kazao je Zukorlić.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić rekao je da je depolitizacija važna pre svega jer nacionalna vijeća nisu oblik političkog djelovanja, već očuvanja tradicije, kulture i jezika i da je potrebno smanjenje prekomerne politizacije.

On je kazao da se upis u birački spisak vrši na lični zahtjev, a da će promjena podataka i brisanje biti i po službenoj dužnosti.

Ružić je kazao da će taj spisak biti ažuriran i povezan sa jedinstvenim biračkim spiskom.

Poslanik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je da predložene zakone neće podržati i između ostalog i on kritikovao to što se političkim subjektima zabranjuju određene dužnosti ističući da u Srbiji nema nijednog javnog dela vlasti, osim sudske kojima se eksplicitno zabranjuje sudjelovanje političkih partija.

On je kazao da su političke stranke nacionalnih manjina osnovane da bi se borile da zaštite interese i prava nacionalnih manjina, a da im se to sada zakonskim rješenjem onemogućava.

Žigmanov je negodavao i zbog toga što su predstavnici nacionalnih veća isključeni iz donošenje odluka o raspodjeli sredstava iz budžetskog fonda za nacionalne manjine.

Poslanici u Skupštini Srbije objedinjeno razmatraju zakone iz oblasti državne uprave i lokalne samouprave medju kojima su i izmene i dopune Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina u Zakona o službenoj upotrebi jezika i pisma.