POTPREDSJEDNIK SPP ZATRESAO CRNU GORU: “Abazović će biti izigran”

0
1377
blank
Foto: SPP/Promo

Profesor Fakulteta dramskih umjetnosti u Beogradu, dramski pisac, član političkog savjeta GDF, pottpredsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) i nekadašnji poslanik u Skupštini Srbije Nenad Prokić govorio je za “Pobjedu” o izborima u Crnoj Gori, formiranju Vlade i novim odnosima snaga na crnogorskoj političkoj sceni.

Kako komentarišete rezultate izbora u Crnoj Gori, što je bilo presudno za ovakav ishod izbora i kako će se, prema Vašem mišljenju, odvijati dalji odnosi snaga na crnogorskoj političkoj sceni?

– Riječ je o još jednoj obmani, političkoj kamuflaži realnosti koja će usporiti put ka sreći i prosperitetu građana Crne Gore.

Urlik provincijalnog kolektivizma, tako udaljen od svih evropskih ideja, i dalje hara ovim prostorima, i pored očiglednih i strahovitih poraza koje je nanio društvima u regionu od propasti komunizma do danas. Sve njih odlikuje perverzija vrijednosti, oni neće slobodu pojedinca, nego slobodu svoje nacije. To su sve izgovori da bi se opet došlo u poziciju da se naveliko laže i pljačka, baš ono po čemu su čuveni, a što drugome zamjeraju. Oni žele da država služi narodima, a ne građanima. A to je onda rat svih protiv svih. Njima je jedini kriterijum onaj nacionalni; drugog kriterijuma, druge misli – oni nemaju. Zato i dalje žive od zavađenog naroda. Pri tom, Rusiju vole više od svoje zemlje, pa su i kvislinzi.

S obzirom na karakter nove većine i javne istupe Zdravka Krivokapića suprotne crnogorskom multietničkom, viševjerskom, građanskom i antifašističkom karakteru što će donijeti Crnoj Gori formiranje nove vlade?

Oni nisu sposobni ni za šta. Posvađaće se oko prvog budžeta, a Abazović će naučiti gorke političke lekcije. Smatram da će dug kleru bitno odrediti njihove poteze, njihove svađe i izdajstva. To je tako jer nam je kultura postala licemjerna, zločesta i zato opasna.

U cijelom svijetu je to riješeno, samo se ovdje oni prave da to ne razumiju. Nek svom narodu daju demokratiju i – spašena je Crna Gora. Ali, oni neće da ljudi slobodno misle i govore. Jedino što će raditi je to da će čuvati stečenu vlast, darovanu od popa, kao u vrijeme Krstaških ratova. Širiće zato netrpeljivost i vezivaće naciju uz religiju, što je već samo po sebi izdaja i religije i nacije.

Kad ste već spomenuli kler, što pokazuju razgovori o vladi u Manastiru Ostrog, kađenje prostorija SO Budva, ljubljenje ruku popovima od strane potencijalnog mandatara Krivokapića?

– Kapaciteti crnogorskog društva su na žalost takvi. I u Crnoj Gori se teško probijaju one ideje koje nisu zagledane u sopstveni pupak. To je donekle i komično kad je riječ o populaciji koja može da stane u jedan veći neboder u Meksiko sitiju. Čak ni u Srbiji, gdje državnici takođe ljube ruke popovima, čime krše Ustav – pop ne odlučuje direktno o izborima, kao što se to dogodilo u Crnoj Gori.

Da li smatrate da će koalicija “Crno na bijelo” i Dritan Abazović biti u stanju da sa četiri mandata kontrolišu najvažnije segmente crnogorske unutrašnje i vanjske politike?

– Abazović će biti izigran i vjerovatno kroz, u ovim prostorima poznate manevre, postati ubrzo nepotreban. Za važne odluke potrebne većine neće biti, pa to donekle tješi.

Ali, to nije i ne može biti put ka sreći, kazao je Prokić u razgovoru za Pobjedu.