Potpredsjednik SPP u CG Muhović: Ograđujem se od napada SPP na Islamsku zajednicu u Cnoj Gori

0
299
blank
Foto: Facebook

Nakon zahtjeva Stranke pravde i pomirenja u Crnoj Gori Vladi ove države da se preispita ugovor sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori, na Facebooku se oglasio potrpedsjednik ove stranke Adnan Muhović koji se javno ogradio od ovakvog stava svoje stranke.

“Javno, jasno i glasno se ograđujem kao potpredsjednik SPP-a u CG od stava stranke u prema Islamskoj zajednici u Crnoj Gori. IZ je crvena linija. Član sam Sabora IZ i ne dozvoljavam njeno narušavanje”, poručio je Muović.

blank

Saopćenje SPP-a u Crnoj Gori prenosimo u cjelini:

“Stranka pravde i pomirenja u Crnoj Gori insistira na ustavnom pravu jednakosti svih građana i sa aspekta vjerskih parava koja se definišu sa temeljnim ugovorima koje Vlada zaključuje sa vjerskim zajednicama i crkvama.

U tom smislu tražimo da Vlada Crne Gore preispita ugovor sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori koji prema našem uvjerenju ima diskriminirajuće norme u odnosu na ugovore koje je zaključila sa Svetom Stolicom – katoličkom crkvom i koji se očito podrazumijevaju u ugovoru sa pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori.

Ugovor o uređenju odnosa koji je Vlada Crne Gore zaključila sa Islamskom zajednicom u Crnoj Gori član 6. stav 2. u kojem stoji da će “Islamska zajednica u Crnoj Gori nakon izbora kandidata, a prije imenovanja reisa, o tome, a na povjerljiv način, obavijestiti Vladu Crne Gore“ u suprotnosti je sa Ustavnim opredjeljenjem Crne Gore kao sekularne države i na eklatantan način ugrožava autonomnost Islamske zajednice u Crnoj Gori a muslimane dovodi u diskriminirajući položaj u društvu.

Nezamislivo je za građansku i sekularnu državu da premijer Vlade, resorni ministri, direktor ANB i ostalih bezbjedonosnih službi uz čašicu viskija odlučuju može li neko koga su izabrali muslimani u vjerskim institucijama obnašati položaj na koji je izabran.

Kada smo kritikovali, upozoravali i tražili da se sporni član ugovora Vlade Crne Gore sa IZ u CG izbriše ili prefolmuriše na način da se Islamskoj zajednici shodno Ustavu Crne Gore obezbjedi apsolutna autonomija u odlučivanju unutar institucije doživjeli smo nevjerovatne sinhronizovane napade i etiketiranja kako rušimo državu i Islamsku zajednicu, djelimo muslimane i slične vrlo opasne i podmukle etikete i konstrukcije.

Danas, nakon svega, svjedočimo brutalnoj diskriminaciji, neravnopravnosti u odnosima Vlade Crne Gore prema vjerskim zajednicama i crkvama, jednoj vrsti poniženja svih muslimana u Crnoj Gori ali i nastavku uvjeravanja sa najviših instanci u državi kako je sve u redu, kako je Crna Gora sekularna država, kako se ne miješa u rad Islamske zajednice, kako ima isti odnos prema svima i kako i dalje nemamo prava dići svoj glas protiv užasne diskriminacije i oduzimanje prava Bošnjacima i muslimanima u Crnoj Gori.

To što pojedinci unutar institucija, kako vjerskih tako i društveno-političkih nemaju hrabrosti, intresa ili razuma da ustanu protiv ovakvih pojava nas neće spriječiti da ukazujemo i da se borimo protiv ovakvih pošasti”.