Potpukovnik Husović u pritvoru do 30 dana: “U šoku zbog svega što se desilo”

0
1029
blank
Foto: Savo Prelević/vijesti.me

Potpukovniku Vojske Crne Gore Eminu Husoviću određen je pritvor do 30 dana, odredio je sudija za istragu podgoričkog Višeg suda Miroslav Bašović.

On je prihvatio prijedlog više tužiteljke Maje Jovanović pred kojom se Husović na saslušanju branio ćutanjem. Potpukovnik je poslat u istražni zatvor.

“Branio se ćutanjem iz razloga što je bio u stanju šoka zbog cijele situacije. To je njegovo zakonsko pravo”, kazao je “Vijestima” Husovićev branilac, Dalibor Tomović.

On je dodao da će Husović iznijeti odbranu kada prođe stanje u kom je. “Tužilaštvo je odredilo zadržavanje zbog opasnosti od uticaja na svjedoke i opasnosti od bjekstva. Viši sud je prihvatio predlog tužilaštva i odredio mu pritvor od 30 dana”, rekao je Tomović.

Husović je uhapšen juče nakon što je pucao u zgradi Ministarstva odbrane (MO), a Više državno tužilaštvo sumnjiči ga za pokušaj ubistva.

Iz Ministarstva odbrane su objavili da je upotrijebio vatreno oružje juče ujutro oko 11 sati, da nije bilo povrijeđenih i da nije pričinjena materijalna šteta.

“Sve okolnosti ovoga događaja utvrdiće nadležni državni organi”, poručili su iz tog resora Vlade.

Iz tužilaštva je zvanično saopšteno da ih je policija obavijestila da je u MO došlo do pucnjave “od strane E. H. na štetu A. LJ.”

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Husović je nezadovoljan premještajem, jer je trebalo da ga iz ministarstva vrate u službu u Vojsci Crne Gore, krenuo s pištoljem ka nadređenoj, direktorici Direktorata za materijalne resurse u MO Almi Ljuljanaj. Njega su u namjeri da uđe u kancelariju Ljuljanajeve spriječila dva oficira, i tom prilikom Husović je opalio iz službenog oružja. Metak je završio u podu, nezvanične su informacije.

U MO je više izvora “Vijestima” saopštilo da je Husović za potrebe službe trebalo da bude premješten na radno mjesto “koje je jednako plaćeno i rangirano” te da je do promjene moralo doći zbog sumnji u zloupotrebu položaja.

Iz MO i policije nijesu odgovorili da li je tačno da je bio u alkoholisanom stanju.

Husovića će, prema saznanjima “Vijesti”, saslušati viša tužiteljka Maja Jovanović koja rukovodi slučajem.

Njega je uhapsila civilna policija jer je nju prvu, reagujući na incident, pozvao jedan od zaposlenih u Ministarstvu odbrane.

“Državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu u Podgorici obaviješten je 25. juna od Uprave policije da je u Ministarstvu odbrane Crne Gore došlo do upotrebe vatrenog oružja od strane E. H. na štetu A. LJ. Tužilac i ovlašćeni policijski službenici izvršili su uviđaj, izuzeti su svi tragovi sa lica mjesta, koji će biti predmet vještačenja po naredbi ovog tužilaštva. Dat je nalog policiji da se E. H. uhapsi zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju, koji će u zakonskom roku biti doveden u tužilaštvo radi saslušanja u svojstvu osumnjičenog”, saopšteno je juče iz Višeg državnog tužilaštva.

Potpukovnik Husović, prema saznanjima “Vijesti”, nije u bliskim rođačkim vezama sa potpredsjednikom Vlade i predsjednikom Bošnjačke stranke Rafetom Husovićem.